Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 26 november 2018

  Därför sjunker oljepriset

  Oljepriset har haft det största raset sedan krisen 2008 och enligt Ulf Svahn, VD på SPBI, beror det på att farhågorna som spåddes i oktober inte blev verklighet.

  – Det är en överproduktion med mindre efterfrågan just nu, säger han.

   Ulf Svahn, VD på Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet menar att oljepriset kan ändras redan i början av december då nya möten mellan oljeproducerande länder hålls.
  Ulf Svahn, VD på Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet menar att oljepriset kan ändras redan i början av december då nya möten mellan oljeproducerande länder hålls. FOTO: SPBI/Mostphotos

  Priset på olja har sjunkit från drygt 86 dollar per fat i oktober till drygt 60 dollar per fat i november. Enligt Ulf Svahn, VD på branschorganisationen Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet (SPBI) beror det på flera orsaker men den största anledningen är att USA ökat sin oljeproduktion markant och skapat en överproduktion.

  – I början av oktober infördes sanktioner mot Iran och då höjdes priserna då man trodde det skulle bli brist. Även Venezuelas regering kollapsade och återigen trodde man att det skulle göra att det blir svårt att få tag på olja. Men i Irans fall slutade det med att många länder som handlade av dem sedan innan fick undantag från sanktionerna och kunde fortsätta handla olja av Iran. Samtidigt började USA öka sin produktion vilket gjorde att krisen i Venezuela inte blev lika stor som man förväntade sig, säger Ulf Svahn.

  Oro för en inbromsning i världsekonomin har samtidigt fått efterfrågan på olja att minska.

  Dieseln dyrare än bensin

  Som ATL tidigare rapporterat om så har priserna för diesel legat högre än bensinen och i nuläget har Sverige Europas högsta dieselpris. Anledningen till att dieseln är fortsatt dyrare än bensinen beror dels på Sveriges krav att blanda i biodrivmedel som rapsolja men också på den nuvarande situationen med USA:s ökade produktion.

  – Oljan som Iran och Venezuela gör är tjockare och i den kan man utvinna mer diesel och bensin. Oljan USA tillverkar är lättare och går bra för bensin men svårare för diesel. Detta gör att priset för bensin går neråt snabbare än dieseln, säger Ulf Svahn.

  Andra faktorer som spelar roll är också att det blir kallare och eldningsolja får högre efterfråga – samma olja som också används till diesel men inte bensin.

  – Det ska dock understrykas att bensinpriset brukar falla vid den här tidpunkten även om den här nedåt gången är ovanligt stor, säger Ulf Svahn.

  Politiken spelar roll

  Den 6 december ska Opec (Organization of the Petroleum Exporting Countries) ha möte vilket kommer att påverka priserna för olja. Det är svårt att förutspå vad som kommer påverka priset men tidigare har till exempel politik och händelser i världen spelat stor roll. En av händelserna som kan påverka är den hårda kritiken mot Saudiarabien efter mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

  – I nuläget backar USA Saudiarabien men det kan ändras då de granskas mer. Men det är jättesvårt att spekulera i hur det påverkar oljepriset men sådana saker kan absolut spela roll, säger Håkan Svahn.

  Fakta – Opec

  Står för Organization of the Petroleum Exporting Countries och består av 15 länder; Algeriet, Angola, Ecuador, Ekvatorialguinea, Förenade arabemiraten, Gabon, Indonesien, Iran, Irak, Kongo, Kuwait, Libyen, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, och Venezuela.

  Opec är en oljekartell vilket innebär att deras beslut att öka eller minska produktionen av olja påverkar priset på råolja. Minskad oljeproduktion ökar priset på råolja och vice versa.

  Källa: Opec.org

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen