Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 31 maj

  Cat fortfarande herre på täppan

  Ökar ledningen på topplistan över världens största maskintillverkare.

  FOTO: Caterpillar

  Caterpillar fortfarande störst

  Caterpillar behåller greppet som världens största leverantör av entreprenadmaskiner. Bolaget 16 procent av den globala marknaden under 2019, visar årets upplaga av branschtidningen International Constructions sammanställning. Det är en ökning med över tre procentenheter jämfört med 2018. Under fjolåret ökade världsmarknaden med 10 procent och slutade på 202,7 miljarder dollar.

  Komatsu är nummer två på listan precis som i fjol, men Volvo CE har halkat ner en placering och är nu på sjätteplats på listan över största tillverkarna. Två kinesiska bolag, Sany och XCMG har tagit sig förbi samtidigt som japanska Hitachi halkat ner från plats fyra till plats sju.

  FOTO: Engcon

  Engcon direktsänder demo

  När coronapandemin ställer in alla mässor får man hitta andra vägar till presumtiva kunder. Därför ska nu Engcon som tillverkar tiltrotatorer och andra redskap till grävmaskiner göra en livesändning den 11 juni från Strömsund där bolaget har sitt huvudkontor. Bland annat ska det automatiska snabbfästessystemet EC-Oil visas upp.

  ”Nu gäller det att ställa om, snarare än att ställa in! För oss gäller det att hitta nya former för att kommunicera med våra slutkunder”, säger bolagets vd Krister Blomgren i ett pressmeddelande.

  FOTO: Load up north

  Inget Load up North i år

  Coronaviruset skördar ännu ett mässoffer. Den stora maskinmässan Load up North i Umeå skjuts nu upp till 2021.

  Load up North är riktad till alla inom gruvnäringen ovan jord, väg och anläggning samt jord och skog. Men årets mässa som skulle vara i Umeå 27 till 29 augusti kommer att skjutas upp till 26 till 28 augusti nästa år.

  2019 hade mässan närmare 5 800 besökare. Läs mer här.

  FOTO: Mostphotos

  Biometrias avgift retar åkare

  Gör chaufförerna fel i mätbeskedet till Biometria kommer det en faktura på 228 kronor – för varje misstag. Är det två fel blir summan dubbelt så stor, och så vidare. En åkare som reagerat på detta är Bengt Södersten i Skinnskatteberg. Han har 11 bilar som har ett 80-tal leveranser i veckan.

  – Jag tycker det är helt fel att det ska gå till på det här viset. Vi ska göra jobbet gratis och blir det ett fel kostar det pengar. Sedan står det inte specificerat var, när eller vilken chaufför det gäller heller.

  VD Peter Eklund tycker inte att det är konstigt att det blir en avgift när det blir fel. – De förutsätts lämna kompletta avgifter. Är de inte det måste vi gå in och komplettera och det har vi en taxa för. Läs mer här.

  FOTO: OK Q8

  OKQ8 satsar mer på HVO

  OKQ8 utökar sitt samarbete med finska Neste. Redan i sommar kommer därför det att gå tanka HVO 100 på 130 stationer och antalet kommer att öka ytterligare de närmaste åren, enligt Karin Hellgren som är kommunikationschef på OKQ8.

  I dag finns det fossilfria alternativet på drygt 100 stationer över hela landet.

  ATL TV: Han är först med hybridschaktare

  Relaterade artiklar

  Till toppen