Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 25 maj

  Biometrias avgift retar åkare

  Gör chaufförerna fel i mätbeskedet till Biometria kommer det en faktura på 228 kronor – för varje misstag.

   Blir det fel på uppgifterna i mätbeskedet från chaufförerna tar Biometria 228 kronor för att rätta till det.
  Blir det fel på uppgifterna i mätbeskedet från chaufförerna tar Biometria 228 kronor för att rätta till det. FOTO: Mostphotos

  När timmerbilschaufförerna kommer till någon industri som är ansluten till Biometrias fjärrmätningssystem fotograferas lasten och bilderna skickas till någon av bolagets tre fjärrmätningscentraler i Sundvall, Östersund eller Varberg.

  Chaufförerna ska också mata in ett antal siffror som bland annat säger vilket åkeri som kört och vilken skogsägare leveransen kommer ifrån.

  Blir en siffra fel kommer det en faktura på 228 kronor. Är det två fel blir summan dubbelt så stor, och så vidare.

  En skogsåkare som reagerat på detta är Bengt Södersten i Skinnskatteberg. Han har 11 bilar som har ett 80-tal leveranser i veckan.

  – Jag tycker det är helt fel att det ska gå till på det här viset. Vi ska göra jobbet gratis och blir det ett fel kostar det pengar. Sedan står det inte specificerat var, när eller vilken chaufför det gäller heller.

  Arbetsmetoden är dock effektiv. En fjärrmätare mäter in över tre gånger så stora massavedsvolymer jämfört med en person ute på en industri. Biometria, som är en fusion av de fyra föreningarna SDC och virkesmätningsföreningarna VMF Nord, -Syd och -Qbera, har numera monopol på uppgiften.

  VD Peter Eklund tycker inte att det är konstigt att det blir en avgift när det blir fel.

  – De förutsätts lämna kompletta avgifter. Är de inte det måste vi gå in och komplettera och det har vi en taxa för.

  Det sker dock inte ofta, enligt honom:

  – Min bild är att det inte är en speciellt frekvent förekommande åtgärd.

  Relaterade artiklar

  Till toppen