Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 31 oktober 2019

  Billigare diesel och HVO efter stiltje

  Priserna på diesel och HVO-100 sänktes med 10 öre per liter under torsdagen. Sänkningen kommer efter en lång period med stabilt pris på drivmedlen som inte ändrats sedan mitten av oktober.

   Priset på diesel och HVO-100 sänktes med 10 öre per liter. Arkivbild
  Priset på diesel och HVO-100 sänktes med 10 öre per liter. Arkivbild FOTO: Mostphotos

  Oktober avslutades med en mindre sänkning på diesel och HVO-100. Under de senaste veckorna har priset på bensin ökat och minskat ett flertal gånger men för diesel och HVO-100 har det varit stabilare.

  Innan dagens sänkning så var den senaste förändringen av priserna på diesel och HVO-100 den 15 oktober. Det var alltså sammanlagt 16 dagar utan en förändring. Senast det var en så lång period utan förändringar på dieseln var perioden 20 juli till 12 augusti 2018. Men trots att det var ett bra tag sen som priserna legat så stabilt under en lång tid så tillhör det inte ovanligheterna enligt Svenska petroleum- och biodrivmedelinstitutet, (SPBI).

  – Nej det händer ibland att marknaden är stabil och då ligger priserna fast. Det har hänt många gånger tidigare. Det handlar oftast om tillgång och efterfrågan, säger Johan G. Andersson, VD på SPBI.

  Under perioden som dieseln legat stabil så har bensinpriset sett både höjningar och sänkningar. Senast priset ändrades var den 28 oktober då priset höjdes med 15 öre per liter.

  Fredagen bjöd på nya sänkningar

  Efter att priset för diesel och HVO legat stilla i två veckor så följdes torsdagens sänkning upp med en till under fredagen. Då sänktes priserna återigen med 10 öre per liter och nu ligger riktpriset för diesel på 16,28 kronor per liter på bemannade mackar. Riktpriset på HVO-100 sänktes också med 10 öre per liter och det nya riktpriset är nu 17,31 kronor per liter.

  Även bensinen sänktes under fredagen med 10 öre per liter och det nya riktpriset för 95-oktanig bensin på bemannade mackar är nu 15,68 kronor per liter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen