Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 6 oktober 2020

  Begagnatmarknaden flyttar ut på nätet

  Företagen som säljer begagnade maskiner på nätauktioner växer stadigt. Klaravik siktar på att göra affärer för 2 miljarder kronor i år och även nykomlingen Blinto spänner bågen högt.

   Nätauktionerna för begagnade lantbruksmaskiner fortsätter att växa. Karin Malmberg är marknadschef på Klaravik som i fjol ökade sin försäljning med 60 procent.
  Nätauktionerna för begagnade lantbruksmaskiner fortsätter att växa. Karin Malmberg är marknadschef på Klaravik som i fjol ökade sin försäljning med 60 procent. FOTO: Klaravik

  Klaravik, med huvudkontor i Karlstad, började med nätauktioner av maskiner 2012. I fjol ökade försäljningen med 60 procent jämfört med året innan och miljardvallen sprängdes med god marginal.

  Slutsumman för de över 47 000 auktioner som genomfördes via företaget blev 1,5 miljarder kronor och i år är målet 2 miljarder kronor.

  De största pengarna kommer från försäljning av lantbruks-, entreprenad- och skogsmaskiner. Jordbruk och skogsbruk står för 20 procent av den totala auktionsomsättningen och segmentet växer månad för månad, enligt Karin Malmberg, marknadschef på Klaravik.

  Verktyg och tunga fordon

  Hittills i år har det hållits 8 500 nätauktioner på jord- och skogsbruksmaskiner där. Men även annat, som till exempel verktyg och tunga fordon, går att hitta på auktionsplattformen.

  I och med att objekten säljs via nätet är det bara auktionsmäklarnas uppgifter som köparna har att gå på. Dessa bygger på intervjuer med säljarna om ägar- och servicehistorik, defekter och förändringar samt bilder och filmer.

  – För fyra år sedan fick vi höra att det inte skulle gå att sälja så komplicerade objekt som skogsmaskiner osedda. Det skulle vara för svårt att avgöra skicket på en onlineauktion. Men bara i år har vi sålt cirka 200 skogsmaskiner, säger Karin Malmberg.

  Går att backa ur

  Om köparen inte upplever att beskrivningen på nätet stämmer med verkligheten när objektet ska hämtas finns det möjlighet att häva köpet. Något som händer men är ytterst ovanligt enligt Karin Malmberg.

  Sedan starten har drygt 250 000 privatpersoner och företag lagt bud via Klaravik. Många av dessa finns utanför Sverige.

  – Mest från våra nordiska grannländer, Polen och Baltikum men också från många and­ra länder.

  Antalet säljare, som bara är svenska företag, ligger på omkring 50 000 sedan starten.

  Men det finns fler aktörer som sysslar med nätauktioner.

  I Växjö har Blinto funnits sedan 2018. Första året blev omsättningen omkring 10 miljoner kronor. Den ska öka med 250 procent i år räknar Blintos vd Richard Nilsson med, och ytterligare 100 procent nästa år.

  – Och antalet anställda ska då gå från dagens 25 stycken till närmare 40, säger han.

  Entreprenad störst

  Mellan tummen och pekfingret uppskattar han att entreprenadmaskiner står för omkring 40 procent av omsättningen och skogs- och jordbruksmaskiner för 30 procent vardera.

  En fördel med nätauktioner för säljarna är att de inte behöver ägna tid och kraft åt vare sig förhandling eller försäljning, liksom att de får ett marknadsmässigt pris för sina maskiner, menar Richard Nilsson.

  – En som har entreprenadfirma kan då ägna tiden till att få nya uppdrag i stället. När köparen kommer är allting klart och pengarna överförda. Köparen har bara en kod med sig för att identifiera sig.

  Sällsynta fall

  Det har dock hänt ett fåtal gånger att ett köp gått tillbaka.

  – I och med att det kan ta några veckor så kan saker hända, även om det är ytterst sällsynt. En gång hade någon tagit sig in hos en säljare och saboterat en maskin. En annan gång var det en tiltrotator som börjat läcka. Men det är extremt sällan och i regel kan köpare och säljare lösa det på plats, säger Richard Nilsson.

  Fyra auktionsmäklare för begagnade maskiner

  Ett stickprov på begagnatmarknaden för maskiner den 11 september 2020 ger följande resultat:

  Klaravik

  Totalt: 1 955 pågående auktioner.

  Jordbruks, skogs- och grönytemaskiner: 269.

  Entreprenad: 179.

  Övrigt: Alla bud är bindande. För köparen tillkommer alltid en inropsavgift samt moms på alla auktioner. Säljaren betalar en provision till Klaravik som varierar beroende på slut­summan.

  Blinto

  Totalt: 542 pågående auktioner.

  Jord- och skogsbruk: 97.

  Entreprenad: 45.

  Övrigt: Alla bud är bindande. Slagavgift tillkommer samt moms om inte annat anges.

  Mascus

  Global marknadsplats för begagnade maskiner.

  Totalt: 345 pågående auktioner.

  Entreprenad: 154.

  Jordbruk: 50.

  Skogsmaskiner: 6.

  Ironplanet

  Global marknadsplats för begagnade maskiner.

  4 pågående auktioner.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen