Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 12 april 2019

  Vem är Baumamässan egentligen till för?

  München

  Mässan fokuserar på att vara stor, cool och till för alla vilket gör att entreprenadbranschen i vissa fall kan känna sig bortglömd.

   Nästan varenda av de stora tillverkarna hade med sig en elektriskmaskin till mässan. Samtliga pratade om att just deras maskin skulle skriva historia.
  Nästan varenda av de stora tillverkarna hade med sig en elektriskmaskin till mässan. Samtliga pratade om att just deras maskin skulle skriva historia. FOTO: Alexander Weimar

  Sist Bauma anordnades i München lockade den till sig över en halv miljon besökare och utställare. Troligtvis kommer årets upplaga att nå samma siffror, om inte mer.

  Mässan skiljer sig enormt mot våra svenska alternativ där fokus ligger på att knyta kontakter, sälja och köpa maskiner och titta på ny teknik. Bauma gör även dessa saker men vill samtidigt göra ännu mer.

  Parkour-dans, ljusshower och virtual reality

  En viktig skillnad mellan Bauma och våra svenska mässor är självbilden. Entreprenad Live som var i Göteborg i höstas såg sig som en mötesplats där entreprenörer kunde få chansen att testa maskiner eller fordon för att göra köpvalen enklare. Bauma är enligt egen utsaga en show, här finns mycket mindre att provköra och även om det säljs maskiner så är det inte den stora anledningen till varför de olika tillverkarna är här.

   Caterpillars inomhus monter på Bauma 2019 var en av mässans största och bjöd på flera olika föreställningar i form av akrobatiknummer, dansshower och ljusföreställningar.
  Caterpillars inomhus monter på Bauma 2019 var en av mässans största och bjöd på flera olika föreställningar i form av akrobatiknummer, dansshower och ljusföreställningar. FOTO: Alexander Weimar

  Mycket på årets Bauma fokuserade på yngre besökare. De flesta stora montrarna bjöd på någon form av show, tävling eller underhållning som i vissa fall inte hade någonting att göra med monterns innehåll. Vanligt var även att snygga tjejer gick runt och delade ut gratisgrejer för att locka in besökare till deras monter.

  När jag såg en stor nedräkning på en projektorduk i Caterpillars gigantiska monter tänkte jag att det skulle visas upp en ny grävare. I stället fick jag först se akrobater svinga runt från ringar i taket följt av en dansgrupp som gjorde någon form av ”parkourdans” på en upplyst vägg.

  Caterpillar var knappast ensamma. Bobcat körde en virtual reality-rundtur medan Volvo satsade på ett dansnummer med grävmaskiner till Skönheten och Odjuret-soundtracket.

  The show must go on

  Det går dock inte att klandra tillverkarna, de måste göra något för att locka besökare till sina bås och de tre jag nämnde ovan gjorde det på ett kul men kanske lite annorlunda sätt.

  I slutändan undrar jag mest bara vem som mässan är till för? När jag var där var det mycket familjer och ungdomar. Det var mer en folkfest med lite skojiga maskiner än ett ställe där branschen möts. Och det här vet Bauma om, de sa det ju själva – Bauma är en show.

  Bauma

  En av världens största mässor för alla typer av maskiner, fordon och teknik inom bygg, anläggning och entreprenad.

  Namnet kommer ifrån tyska ordet Baumaschinen som betyder bygg- och anläggningsmaskiner. Mässan är vart tredje år i München i Tyskland och 2016 lockade mässan över en halv miljon besökare.

  Årets mässa är mellan den 8 och 14 april.

  Källa: Bauma

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen