Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 3 maj 2017

  Bakläxa för regeringen

  74-tons lastbilar bör tillåtas i hela landet, där bärigheten är tillräcklig. Det beslutade riksdagen som väntat på onsdagseftermiddagen.

   Talman Urban Ahlin slog klubban i bordet för den nya lagen om 74-tons lastbilar på onsdagen.
  Talman Urban Ahlin slog klubban i bordet för den nya lagen om 74-tons lastbilar på onsdagen.

  – Med 164 ja, 140 nej, kammaren har bifallit utskottets förslag, konstaterade talmannen Urban Ahlin och slog klubban i bordet.

  Efter debatten förra veckan tog riksdagen på onsdagseftermiddagen beslutet att införa en ny bärighetsklass, BK4, som tillåter fordon med en högsta tillåten bruttovikt upp till 74 ton.

  En majoritet i riksdagen gav dock regeringen bakläxa. Riksdagen anser att 74-tonslastbilarna ska bli tillåtna i hela landet där bärigheten är tillräcklig. Inte bara i de fem regioner och på de 785 mil väg som Trafikverket pekat ut, och där det inte finns någon risk att godset åker lastbil trots att det finns järnväg eller sjöfart att tillgå.

  Frågan är nu hur regeringen kommer att agera. Även om lagen antagits och börjar gälla i sommar måste Trafikverket få i uppdrag av regeringen att peka ut de vägar som ska få den nya klassningen.

  ATL har sökt infrastrukturminister Anna Johansson för en kommentar.

  LÄS MER Utskott öppnar vägen för 74-tonnarePREMIUM Full rulle för påbyggarna

  Relaterade artiklar

  Till toppen