Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Entreprenad 23 januari 2019

  Åkeri får betala bot på 150 000 efter arbetsskada

  En praktikant klämde tre fingrar medan han jobbade på en hjullastare. Åkeriet stämdes och väljer nu att gå med på att betala företagsboten på 150 000 kronor.

   Umeå tingsrätt dömde åkeriet att betala företagsboten på 150 000 kronor och nu väljer åkeriet att inte överklaga till högre instans. Arkivbild.
  Umeå tingsrätt dömde åkeriet att betala företagsboten på 150 000 kronor och nu väljer åkeriet att inte överklaga till högre instans. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Det var i maj 2017 som en praktikant arbetade på en hjullastare åt ett åkeri i Västerbotten. Praktikanten skulle byta ut en brusten tapp på maskinen och i samband med arbetet klämde han fast tre fingrar.

  Skadan var allvarlig och åkeriet ålades att betala 150 000 kronor i företagsbot, rapporterar tidningen Arbetarskydd. Enligt åklagaren har de skyddsansvariga på åkeriet brustit i sitt åtagande och Umeå tingsrätt, som behandlat målet, går på åklagarens linje.

  Åkeriet väljer nu att acceptera boten på 150 000 kronor och medger att grunderna för boten stämmer.

  Relaterade artiklar

  Till toppen