facebooktwittermail d

Enorma prisras efter oljebråket

Med start i måndags så har priserna på drivmedel fallit rejält de senaste dagarna. Totalt har bensinpriset fallit med en krona och 30 öre per liter samtidigt som diesel och HVO-100 fallit med 80 öre per liter vardera.

Över en krona har bensinen fallit med under senaste veckan. Arkivbild.
Över en krona har bensinen fallit med under senaste veckan. Arkivbild. FOTO: JUSTEM JOHNSSON/SCANDINAV

Under söndagen föreföll oljetoppmötet Opec där medlemsländerna föreslog en produktions nergång i och med oron för coronaviruset. Ryssland motsatte sig beslutet och i ett sätt att straffa Ryssland valde då toppexportören Saudiarabien att sänka priserna på olja rejält.

Under måndagen sänktes priset på olja med 24 procent vilket är det största prisraset sedan Kuwaitkriget 1991.

Priserna vid pumpen följer med

Effekterna av priskriget har märkts av rejält i Sverige och vid bensinstationerna. Riktpriserna har rasat rejält för samtliga drivmedel där bensinen stått för det största fallet. Totalt har bensinen fallit med en krona och 30 öre per liter under veckan och det nuvarande riktpriset för 95-oktanig bensin 13,63 kronor per liter vid bemannade mackar för företagskunder. Det är det lägsta priset på bensin sedan juni 2017.

Diesel och HVO-100 har också fallit rejält i pris med totalt 80 öre per liter vardera under veckan. Det nya riktpriset för diesel är i nuläget 14,78 kronor per liter vid bemannade mackar för företagskunder. Riktpriset för HVO-100 är nu 15,46 kronor per liter.