facebooktwittermail d

En kultivator som sväljer det mesta

Nya Karat 12 från tyska Lemken är en kultivator som med sina fyra pinnrader sväljer massvis med organiskt material, samtidigt som den täta pinndelningen ger en intensiv bearbetning och genomskuren botten.

Lemken Karat 12 finns i arbetsbredder från fyra till sju meter och ett effektbehov upp mot 600 hästkrafter.
Lemken Karat 12 finns i arbetsbredder från fyra till sju meter och ett effektbehov upp mot 600 hästkrafter. FOTO: ANDERS NILSSON

Pinndelningen är 23 centimeter och är uppdelat på fyra pinnrader. Avståndet mellan axlarna ligger på 80 till 90 centimeter som tillsammans med den höga ramen ger god genomsläpplighet.

Karat kultivatorernas spetsar är snabbkopplade och gör att skiftet mellan olika spetsar sker snabbt och enkelt. Vingskär finns i olika bredder för önskad utskärning.

– Harvarna säljs med minst två uppsättningar spetsfästen och i en del fall med tre uppsättningar, säger Mats Jönsson, försäljningsansvarig för Lemken i Sverige.

Viktöverföringen består av en hydraulkolv, placerad mellan trepunktsfästet och kultivatorn.
Viktöverföringen består av en hydraulkolv, placerad mellan trepunktsfästet och kultivatorn. FOTO: ANDERS NILSSON

Ökad bakhjulsvikt

Karat 12, som är delburen, har Lemkens viktöverföringssystem där en del av kultivatorns vikt via en hydraulcylinder och ackumulator överförs till traktorns bakhjul. Denna viktöverföring uppges öka vikten på traktorns bakhjul med 1,5 till två ton.

Djuphållning sker över packarvälten. Kultivatorn är förhållandevis lång och för att arbetsdjupet inte skall påverkas på kuperade fält har kultivatorn ett aktivt djuphållningssystem. På de främre stödhjulen sitter givare som mäter hur hårt hjulen rullar mot marken. När belastningen på hjulen ökar pressas packarvälten nedåt vilket gör att maskinen lyfts bak. När belastningen minskar sänks maskinen åter.

Kultivatorn på bilden är utrustad med Lemkens dubbla profilringspackare. Den är delad i två sektioner med en pendlande upphängning av varje sektion.

– Profilringspackaren är den packare som säljs mest. Den självrensande profilen passar de flesta typer av jordar, säger Mats Jönsson.

Med eller utan vält

För riktigt tunga jordar kan man också få maskinen med tung packarvält.

Förutom att den dubbla packarvälten är pendlande upphängd i två sektioner har den också en trapetsupphängning som gör att packarringarna likt en boggi lättare rullar över stenar på fältet.

För höstbearbetning under blötare förhållanden kan kultivatorn också köras utan packarvält. Kultivatorn bärs då upp av de två transporthjulen.

Den dubbla packarvälten är trapetsupphängd för att den bättre skall kunna rulla över stenar.
Den dubbla packarvälten är trapetsupphängd för att den bättre skall kunna rulla över stenar. FOTO: ANDERS NILSSON
Spetsar finns i ett flertal varianter som kan kombineras med vingskär. Spetsar och vingskär har fastlimmad karbidbeläggning.
Spetsar finns i ett flertal varianter som kan kombineras med vingskär. Spetsar och vingskär har fastlimmad karbidbeläggning. FOTO: ANDERS NILSSON
Karatkultivatorerna har snabbkopplade spetsfästen för snabbt byte mellan olika typer av spetsar.
Karatkultivatorerna har snabbkopplade spetsfästen för snabbt byte mellan olika typer av spetsar. FOTO: ANDERS NILSSON
Kultivatorn har aktivt djuphållningssystem som mäter de främre stödhjulens belastning.
Kultivatorn har aktivt djuphållningssystem som mäter de främre stödhjulens belastning. FOTO: ANDERS NILSSON

Fakta: Karat 12

Arbetsbredd: 4, 5, 6 och 7 m

Pinndelning: 23 cm

Antal pinnaxlar: 4

Axelavstånd: 90 / 80 / 90 cm

Traktoreffekt: 180 – 595 hk

Film från maj 2019. Tyska Lemkens såmaskiner är inte vanliga i Sverige. Men med sin tolv meter breda såmaskin och sin bogserade rotorvariant för tuffa förhållanden tänker företaget ändra på detta.