facebooktwittermail

EMB protesterar mot EU:s mjölkpulverlager

EU:s planerade försäljningar av de mjölkpulverlager man byggt upp för att hålla uppe mjölkpriserna riskerar att slå tillbaka på mjölkpriset, varnar European Milk Board (EMB), som nu planerar en demonstration i Bryssel.

Arkivbild. Mjölkpulvertillverkning vid mejeri.
Arkivbild. Mjölkpulvertillverkning vid mejeri. FOTO: ANN LINDÉN

"Mjölkmarknaden är fortfarande kvar i ett krisläge. Frivilliga produktionsneddragningar har kanske lett till högre mjölkpriser, men försäljningen av mjölkpulver från EU:s interventionslager kommer återigen att pressa marknadspriset", säger EMB i ett pressmeddelande inför aktionen som är planerad att äga rum i Bryssel den 23 januari.

EMB efterlyser nu i stället instrument som permanent skapar bättre balans på marknaden och skapar långsiktig stabilitet i mjölkpriset, och utlovar spektakulära händelser i Bryssel.

Enormt lager av mjölkpulver

EU har försiktigt börjat försöka att sälja av ur sitt enorma lager av mjölkpulver men hittills misslyckats att fånga marknadens intresse.

I december sålde man bara 40 ton av totalt 22000 ton som bjöds ut och i den andra omgången accepterades inga bud. Nu försöker man igen den 17 januari då ytterligare 22000 ska auktioneras ut.

Totalt uppgår EU:s lager av mjölkpulver till 354000 ton.

Stefan Gård orolig

Sveriges Mjölkbönder är medlem i EMB och ordförande Stefan Gård är orolig för att EU kommer att tvingas sälja ut sina lager även till låga priser.

– De kan ju inte sitta på lagren hur länge som helst, men det gäller att de hanterar dem med silkesvantar annars kommer de att förstöra marknaden, säger Stefan Gård.