facebooktwittermail d

Elfel kan orsakat explosionen

Ett elfel kan ha orsakat den våldsamma explosionen i ett grisstall i Norge då en person miste livet. Polisens utredning pågår och de utesluter inte att ett tidigare strömavbrott kan ha påverkat det som hände.

En lantbruksarbetare omkom och uppåt 500 grisar dog i den tragiska händelsen utanför Lillehammer i Norge i måndags, då ett grisstall kollapsade efter en våldsam explosion.

Norska GD skriver att polisen bekräftar att ett 22 minuter långt strömavbrott tidigare samma dag kan ha spelat in. Fläktarna i stallet ska helt ha lagt av.

Svår utredning

Polisutredningen försvåras av att det fortfarande är osäkert att ge sin in i det som finns kvar av stallet. Dock arbetar man nu med att säkra byggnaden.

Flera experter inom biogas, boskap och jordbruksbyggnader säger till GD att det är svårt att kommentera vad strömavbrottet kan ha betytt. Bland annat påpekar de på att ett 22 minuter långt strömavbrott torde vara för kort tidsperiod för att det skulle hinna bildas gas i ladan. Möjligen om strömavbrottet hade pågått i flera timmar.

Metan frigörs

Den mest explosiva gasen i gödselbrunnar är metan. Detta är lättare än syre, och stiger, om det frigörs från gödsel. Vid en viss koncentration i luft är det explosivt.

Samtidigt produceras det vanligtvis inte så mycket metan i svingödsel.