facebooktwittermail

Snön krossar redan knäckta kommuners ekonomi

Större delar av den norra delen av landet har fått rikligt med snö under den senaste veckan. Nu kommer rapporter från flera kommuner att ekonomin bara blir dystrare ju mer vitt som faller.

Snöröjning, snöbortforsling och halkbekämpning äter upp plånböckerna för flera kommuner.
Snöröjning, snöbortforsling och halkbekämpning äter upp plånböckerna för flera kommuner. FOTO: MOSTPHOTOS

Redan före årets två sista vintermånader redovisade flera kommuner ett stort underskott på grund av dyr snöröjning i början av året. I flera län talade man om att man kanske skulle klara budgeten om inte så mycket snö skulle komma.

”Hoppas på så lite snö som möjligt”

I Östersunds kommun i Jämtland gick chefen för gatuenheten ut i Östersundsposten med att han gärna ville ha så lite snö som möjligt före jul. Kommunen har sedan tidigare redovisat att de spräckt sin budget för vinterväghållning med tio miljoner kronor.

Men så blev det inte och i början av veckan vräkte snön ner över Jämtland. Under måndagen fick alla stadsbussar i Östersund ställas in och vänta på snöröjningen som blivit försenad, då flera av maskinerna gått sönder hos både kommunen och entreprenörerna.

– Det händer förstås att maskiner går sönder. Det är inte så konstigt när man har 56 fordon. Men har det snöat en halvmeter så blir det extra tydligt när inte alla maskiner är igång, säger Tore Åberg, chef för gatuenheten vid Östersunds kommun till Östersundsposten.

Vägsalt i såren

Högre upp i landet, i Västerbotten, har man sedan tidigare spräckt budgeten för vinterväghållningen och speciellt i Skellefteå och Umeå har redovisat stora minussiffror inför årets slut. Under helgen blev de kostnaderna ännu högre då det både snöat och regnat i kommunerna.

– Den typ av väder som var vid kusten i helgen är den dyraste. Generellt sett är det halkbekämpningen, dels kostar materialet att lägga ut men sen ska vi ta upp materialet igen, säger Mikael Lindholm, verksamhetschef för snöröjningen i Skellefteå till P4 Västerbotten.

Prova Premium: Testa redan i dag – för bara 1 krona