facebooktwittermail d

"Efter tio år är det dags att gå"

Skånemejeriers vd Björn Sederblad berättar varför han beslutat att lämna posten som vd den 1 april.

Björn Sederblad får räkna med att sitta i karens resten av 2017. "2018 är jag redo för nya uppdrag."
Björn Sederblad får räkna med att sitta i karens resten av 2017. "2018 är jag redo för nya uppdrag."

ATL har rapporterat om Sederblads beslut att lämna vd-jobbet där han ersätts av spanjoren José Antonio Lalanda.

– Jag har suttit som vd i fem år för bönderna och i fem år för Lactalis och det tycker jag kan räcka. Man ska inte sitta för länge och jag har meddelat mina planer sedan länge, säger Björn Sederblad till ATL.

Björn Sederblad var den person som förhandlade fram affären med Lactalis för att sedan börja arbeta för den nye franske ägaren.

– Det har varit stor skillnad att jobba för de olika ägarna. Det var ganska stökigt i kooperationen ett tag, men allt blev ju bra till slut, säger han.

Engelska ersätter skånskan

Sederblad och några andra nyckelpersoner inom Skånemejerier AB är också de som förhandlar med den ekonomiska föreningen, Skånemejerier, som huserar huvuddelen av mjölkbönderna som levererar till Skånemejerier. De har ett 10-årigt avtal baserat på en premie som gör att man hamnar lite över Arlas notering.

Denna merbetalning faller ifrån under de tre sista åren av gällande avtal och det är något den ekonomiska föreningen nu ska förhandla med den nye vd:n, spanjoren José Antonio Lalanda om. En skillnad nu är att förhandlingarna inte längre sker på skånska utan på engelska.

Effektivare produktion idag

Sederblad menar vidare att det var ett starkt Skånemejerier man sålde till Lactalis, men tillägger att mycket har hänt sedan dess.

– De franska ägarna är mycket långsiktiga och säger de att de ska investera så gör de det. Och jag skulle vilja påstå att produktionen idag är dubbelt så effektiv som den var för fem år sedan, säger Björn Sederblad.

Sätts i karens till 2018

Mjölkproduktionen har också klarat sig lite bättre i Skåne än i övriga landet och invägningen har minskat med cirka 1,3 procent medan landet i stort tappat 3,5 procent, enligt en källa inom Skånemejerier. Men som i övriga landet har nystartare det tufft och den nyligen aviserade sänkningen från Arla kom både oväntat och olägligt.

Björn Sederblad kommer att bistå den nye vd:n fram till juni och räknar med att sitta i karens resten av året.

– Men 2018 är jag redo för nya uppdrag, säger den 55-årige Björn Sederblad.