facebooktwittermail d

Efsa: "Akrylamid ökar risk för cancer"

EU:s livsmedelsmyndighet Efsa bekräftar nu att akrylamid – som finns i upphettade livsmedel som potatischips, grillad mat och bröd – ökar risken för att utveckla cancer.

Det var det svenska Livsmedelsverket som 2002 slog larm om att man misstänkte att akrylamid i livsmedel kunde orsaka cancer.

Sedan dess har Sverige och EU uppmanat livsmedelsindustrin att försöka sänka halterna av akrylamid i livsmedel, med skiftande resultat.

I chips och bröd

I juli publicerade EUs livsmedelsmyndighet Efsa en rapport där tiotusentals livsmedel hade analyserats. Resultatet visade att de höga halter av akrylamid som hittats i bland annat chips, pommes frites, bröd och frukostflingor inte hade minskat.

Sedan dess har Efsa låtit experter utreda riskerna ytterligare och myndigheten har nu bestämt att man står fast vid sina tidigare slutsatser om sambandet mellan akrylamid och cancer.