facebooktwittermail d

Ecolog och Gremo slås samman

Två ska bli ett. Ecolog och Gremo ska bli ett bolag på sikt, något som kommer att gynna alla, även branschen som helhet, menar Ecologs VD Anders Gustafson.

Redan till sommaren ska tillverkningen av Gremos skogsmaskiner flyttas från Ätran utanför Falkenberg till Ecologs anläggning i Söderhamn enligt den avsiktsförklaring som maskintillverkarna nu har skrivit under på.

Han menar att affären är logisk på många plan. Dels för att bolagen redan sedan flera år samarbetat med bland annat inköp.

– Organisationerna känner varandra, människorna känner varandra. Det här kommer att utveckla båda, säger Anders Gustafson.

Gremos skördare på gallringsdagarna 2017.
Gremos skördare på gallringsdagarna 2017. FOTO: DAVID LARSSON

På kort sikt är den enda förändringen att tillverkningen i Ätran läggs ned. Men på lite längre sikt kommer det sannolikt att bli en enda organisation, tror Anders Gustafson.

Kommer båda modellprogrammen vara intakta?

– Från början ja, men det är upp till kunderna att bestämma. Fast långsiktigt kommer det säkert att bli förändringar. Men jag tror att det här kommer att innebära en större efterfrågan totalt. Det utökade sortimentet kommer att bli ett lyft för såväl Eco Logs som Gremos kunder liksom en effektivare eftermarknad med ännu högre service än tidigare.

Eco Logs F-serie hade premiär i februari.
Eco Logs F-serie hade premiär i februari. FOTO: ECO LOG

Sammanslagningen medför att sortimentet av skotare omfattar ett spann från 7,5 ton ända upp till 20 ton vilket väl möter det varierande behovet hos marknaden, menar Anders Gustafson. Hur stora volymer det nya bolagen ska producera vill han inte säga:

– Som många andra så håller vi våra kort nära där. Men ett år med normal konjunktur räknar vi med en gemensam omsättning på omkring 800 miljoner kronor. Hur det blir i år vill vi bara arkivera och sedan glömma.