facebooktwittermail d

Eco Log och SP Maskiner går samman

Skogsmaskintillverkaren Eco Log och SP Maskiner, som tillverkar skördaraggregat, går samman.

Eco Log erbjuder sju skördarmodeller, från den lilla gallringsmaskinen fyrhjulsskördaren 550 F till slutavverkningsskördaren 1058H5.
Eco Log erbjuder sju skördarmodeller, från den lilla gallringsmaskinen fyrhjulsskördaren 550 F till slutavverkningsskördaren 1058H5. FOTO: DAVID LARSSON

SP Maskiner med säte i Ljungby i Småland blir nu ett dotterbolag i Eco Log-koncernen med huvudkontor i Söderhamn i Hälsingland.

– Det är både roligt och logiskt, säger Eco Logs vd Anders Gustafson.

Affären innebär inte att varken Eco Log eller SP Maskiner slutar ha samarbete med andra leverantörer i skogsmaskinsbranschen.

– Eco Log ska både behålla och utveckla vår långa relation med Log Max. Vi har många kunder som föredrar kombinationen Eco Log och Logmax och vi kommer att fortsätta leverera den kombinationen. Och SP Maskiner är ett helt självständigt bolag som kommer att finnas kvar på marknaden. säger Anders Gustafson och fortsätter:

– Båda bolagen erbjuder redan i dag kunderna vad de vill ha. Och det ska vi givetvis fortsätta med. Men under 2021 kommer det att tas fram en helt ny serie aggregat för Eco Logs skördarprogram.

Eco Logs hela skördarprogram kommer att erbjudas med det nya aggregatet som utvecklas av SP Maskiner.
Eco Logs hela skördarprogram kommer att erbjudas med det nya aggregatet som utvecklas av SP Maskiner. FOTO: ECO LOG

Hur det kommer att skilja sig från SP:s nuvarande utbud vill dock inte Anders Gustafson gå in på för tillfället:

– Där håller jag korten nära för tillfället.

Kommer det att vara bättre än övriga SP-aggregat?

– Så går det inte att säga. De kommer att vara optimerade för att vara maximalt effektiva för våra maskiner, säger Anders Gustafson.

Eco Log erbjuder sju skördarmodeller, från den lilla gallringsmaskinen fyrhjulsskördaren 550 F till slutavverkningsskördaren 1058H5.

SP Maskin grundades 1978. Tre år senare presenterade bolaget engreppsaggregatet SP21. I dag har SP Maskin fem aggregat på programmet, från minstingen SP 461 LF för träd mellan 8 och 35 centimeter till 761 LF för diametrar mellan 20 och 56 centimetrar. Bolaget har också ett aggregat för skogsmaskiner som går i eukalyptus- och akaciaplantage, 591 LX G3.

SP Maskin har sedan 2003 varit en del av den familjeägda Welandkoncernen där också skotartillverkaren Gremo ingick fram till att det införlivades i Eco Log Group i april i år.

Är det fler samgåenden på gång?

– Vi ska använda hela 2021 till att konsolidera oss och koncentrera oss på att vara en bra leverantör till våra kunder, säger Anders Gustafson.

Så inga nya affärer förrän 2022 då?

– Nja, man ska aldrig säga aldrig. Men inte som det ser ut nu.