Den svenska grisproduktionen förväntas minska både i år och nästa år. Det visar en färsk analys från Jordbruksverket.
Moderniseringsbehovet inom grissektorn blir lidande och den om- och nybyggnation som borde göras uteblir.
Importköttet växer
Enligt Jordbruksverket har den svenska grisproduktionens konkurrenskraft försämrats sedan EU-inträdet 1995.
Produktionen har minskat med 16 procent samtidigt som konsumtionen av griskött i Sverige har ökat med 6 procent. Importköttet har således tagit marknadsandelar.
Enligt Jordbruksverket påverkas svensk grisuppfödning negativt av överskottsproduktionen i EU. EU:s export till tredje land har ökat år för år och säljs på lågprismarknader.
Pressade priser
Att det exporterade överskottet säljs till lågt pris leder till pressade avräkningspriser inom EU.
I januari i år var Sveriges totala import av griskött 8 procent lägre än i januari förra året. Importen från Tyskland ökade dock med 14 procent.
Anledningen var den tyska skandalen med dioxin i djurfoder, något som föranledde Tyskland att dumpa billigt griskött i bland annat Sverige. Jan Olsson