facebooktwittermail

Drivmedelspriserna beror på Saudiarabiens snabbhet

Oljepriset stiger brant efter drönarattacken mot oljeproduktionsanläggningen i Saudiarabien, men hur går det med det drivmedel du häller i din egen tank? Allt beror på hur snabbt skadorna kan lagas, och hur konflikten i området utvecklas, förklarar analytikern.

Oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais sattes i kraftig brand och rökmoln täckte ökenhimlen.
Oljeanläggningarna i Abqaiq och Khurais sattes i kraftig brand och rökmoln täckte ökenhimlen. FOTO: AL-ARABIYA/AP/TT

Oljemarknaden slog igen under helgen, berättar Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Nordea. Men under natten mot måndagen öppnade den igen, och då kunde effekterna av den omfattande attacken i Saudiarabien avläsas.

I London ökade priset på ett fat Nordsjöolja (Brent) med 19 procent när handeln inleddes midnatt svensk tid, för att sedan gå nedåt något och stabilisera sig på en ökning på omkring 13 procent av priset vid fredagens stängning, på 60 USA-dollar.

I USA steg priset inledningsvis med 15 procent, till 63,34 dollar per fat.

– Oljepriset steg direkt efter midnatt, men sedan lugnade det ned sig lite. Nu på morgonen hade priset stigit med en 10 procent, säger Christian Kopfer till TT.

Oron för konflikt ökar

Prisökningen beror på framför allt två saker, förklarar han.

– Dels är det oklart hur lång tid det tar för Saudiarabien att reparera anläggningen. Dels är det oron för geopolitiska konflikter som stiger.

Än så länge har Saudiarabien inte sagt något om hur lång tid reparationerna kan ta. Ett dåligt tecken, tycker Christian Kopfer, för om det fanns goda nyheter att lämna så skulle sannolikt Saudiarabien vilja sprida dem så fort som möjligt. Det statligt kontrollerade oljebolaget i Saudiarabien, Saudi Aramco, står inför en börsintroduktion, och då är sannolikt viljan att kommunicera goda nyheter särskilt stark, tror han.

Tystnad dåligt tecken

Under söndagskvällen, lokal tid, meddelade Donald Trump att USA släpper råolja från sina strategiska oljereserver. Det skriver han på Twitter.

Mängden olja som släpps ska vara "tillräcklig för att tillmötesgå marknaden", skriver Trump. Landets energidepartement hade tidigare under söndagen flaggat för beslutet.

Fast om USA:s åtgärder hjälper beror förstås på hur lång tid avbrottet varar i Saudiarabien, förklarar Christian Kopfer.

Fördröjning

Frågan är hur priserna på hemmaplan påverkas.

– En stor del av bensinpriset i Sverige är skatt, bara sex, sju kronor är råoljepriser. Om råoljan går upp 10 procent så blir ökningen av bensinpriset inte lika stor.

Bränslepriserna påverkas inte heller direkt, förklarar han. Det kan ta några dagar innan det blir dyrare att tanka bilen.

– Först ska prishöjningen nå raffinaderierna, och sedan ut till bensinbolagen. Det är en fördröjningseffekt.

Priserna steg under måndagen

Även om det inte beror på drönarattacken så steg priserna för bensin, diesel och HVO-100 med 15 öre per liter vardera.

Dieselns nya riktpris är en krona dyrare och ligger på 16,53 kronor per liter. Det nya riktpriset för 95-oktanig bensin på bemannade mackar är nu 15,53 kronor per liter.

Priset på HVO ligger på 17,66 kronor per liter.

Bakgrund: 5,7 miljoner fat mindre

Bakgrunden är lördagens attack mot saudiska oljeanläggningar, som har orsakat stora störningar i Saudiarabiens oljeproduktion och som redan har lett till kraftigt höjda råoljepriser.

Saudi Aramco, världens största oljeproducent, uppger att produktionen av omkring 5,7 miljoner fat råolja, ungefär 50 procent av landets totala produktion, påverkades av attacken,

Aramco har inte uppgett någon tidsram för när produktionen återgår till normal hastighet.