facebooktwittermail

Dyra specialkrav måste kompenseras

På en månad har 100 grisproducenter slagit igen och Expressen tycker att allt är i sin ordning. Nej, inte riktigt allt, det är enligt Expressen ynkligt av grisproducenterna att gnälla och kräva kompensation för kostnaderna för djurskyddet.

"Med andra ord, när svenska konsumenter inte vill köpa tillräckligt med svenskt griskött, ska staten stå för notan", som det heter i ledaren den 11 februari.

Expressen förordar marknadsekonomi framför "planekonomins fläskberg", och slår fast att "för konsumenterna har konkurrensen från utlandet varit en välsignelse".

Jo, marknadsekonomi är definitivt att föredra, och det är ju den som har gjort så att vi inte har något fläskberg i Sverige - vår självförsörjningsgrad på griskött är runt 70 procent och dalande. Men marknadskrafterna måste få fungera, det gör de inte om förutsättningarna är olika.

Vi svenskar har valt representanter i riksdagen som har beslutat om stränga miljö- och djurskyddsregler. Sådana regler fördyrar. I en fungerande marknadsekonomi med någorlunda jämstarka parter i produktkedjan får den som anstränger sig extra också extra betalt.

Den part som tjänar på de svenska särreglerna är handeln. Den kan ta ut mervärdena, som vissa konsumenter är beredda att betala för, genom högre påslag på svenskt kött samtidigt som den kan pressa sitt inköpspris genom att spela ut importkortet.

Certifieringen av grisproduktionen innebär extrakostnader som slog ut första vågen producenter. Nu kommer andra vågen på grund av den tyska dioxinskandalen. I en fungerande marknadsekonomi skulle det svenska grisköttet stiga i pris eftersom det inte är solkat av dioxinhistorien. Nu är det tvärtom rekordimport av tyskt griskött till Sverige!
Men allt är som det ska, tycker Expressen.

Hur stark förespråkare för marknadsekonomi man än är måste man hålla öppet för extraordinära åtgärder i akuta lägen. Det kan trots allt vara klokt med en döbelns­medicin som lagringsstöd till griskött. Och kostnadsersättning ur landsbygdsprogrammet är väl inte konstigare än de miljardbelopp som bilindustrin och bankerna har stöttats med i krislägen?

Våra folkvalda har försett svensk animalieproduktiopn med extra kostnader. Nu får de se till att göra något åt saken. Lars Vernersson