facebooktwittermail

Dryga böter för demonstranter

Demonstrationen i Köpenhamn kan bli en dyr affär för bönderna. Merparten av de närmare 500 traktorer som parkerades vid Fisketorvets köpcentrum fick nämligen p-böter.

Rasande lantbrukare hävdar nu att de blev lurade att felparkera inför onsdagens stora manifestation mot regeringens miljö- och vattenplan Grøn Vækst.

- Det var ju polisen som visade oss vägen, säger bonden Frederik Olesen till tidningen Ekstrabladet.

Polisen anser dock att traktorägarna var väl medvetna om att det råder parkeringsförbud på den aktuella platsen och att de nu får stå sitt kast.

Hoppas nå en lösning


Av de hundratals bönder som under morgontimmarna invaderade Köpenhamn fick endast 60 köra hela vägen in till Rådhuspladsen. Resten fick parkera sina ekipage utanför Fisketorvet.

Marken ägs av byggföretaget Skanska och när bönderna återvände från dagens protestaktion var deras fordon behängda med p-böter på 510 danska kronor eller mer.

Rasmus Pedersen, en av initiativtagarna till demonstrationen, hoppas nå en uppgörelse med markägaren. Men det ser dystert ut.

- De har olovligen parkerat på privat mark och får ta konsekvenserna, säger direktör Peter Nymann-Jørgensen vid Skanska Øresund. ATL.nu