facebooktwittermail d

Drönare ska stoppa maskinstölder

Vid ombygget av E4:an hoppas polisen hålla stöldligor borta från vägbygget med hjälp av drönare och satellit.

Drönare ska hålla tjuvar borta från det stora ombygget av E4:an förbi Ljungby.
Drönare ska hålla tjuvar borta från det stora ombygget av E4:an förbi Ljungby. FOTO: MOSTPHOTOS

Trafikverket ska bygga ut E4:an i Ljungby till motorvägsstandard och arbetet kommer ta cirka fyra år. Polisen i området har stora planer för att hålla stöldligor borta från maskinerna och utrustningen som behövs vid bygget. Tanken är att området ska övervakas med hjälp av satellit och drönare, det rapporterar Sveriges Radio P4 Kronoberg.

– Man kan via satellit inhägna ett område virtuellt och till detta har man då drönare som man kan skicka upp och filma med om man upptäcker oegentligheter, säger Anders Karlsson, lokalpolischef för västra Kronoberg, till P4 Kronoberg.

Kan dra till sig internationella stöldligor

Polisen i Ljungby ser en risk med att det stora vägprojektet kan dra till sig internationella stöldligor. Utöver drönar- och satellitövervakning kommer personalen och maskinerna som används vid bygget göras spårbara genom elektronisk märkning.

– Man sätter upp inom vilka koordinater som vissa personer får befinna sig och de blir auktoriserade genom att de har en speciell app nerladdad i sin mobil, säger Anders Karlsson till radion.

Polisen hoppas nu att EU ska bidra med medel till övervakningssatsningen i Ljungby.