I dag finns det uppskattningsvis 100 000 kameradrönare i Sverige. Hittills har det kommit in 15 stycken ansökningar om tillstånd att använda dem till landets länsstyrelser.
Drönardomen kan ödelägga en hel bransch
Förlorar Per-Olof Edberg i rätten påverkar det alla med kameradrönare i Sverige.
Fyra har fått avslag.
En av dem är pensionären Per-Olof Edberg i Finspång.
Han har beslutat sig för att tillsammans med juridiska ombudet Knut Johansen i Linköping gå vidare.
Överklagar
När Per-Olof Edberg fick avslag överklagade han till förvaltningsrätten.
Förvaltningsrätten kom fram till att kameror på drönare inte löd under kameraövervakningslagen, och Per-Olof Edberg fick rätt.
Men Datainspektionen överklagade domen till kammarrätten i Jönköping. Och vann vilket innebär att den som vill filma med en drönarkamera över en plats som allmänheten har tillträde till behöver söka tillstånd från länsstyrelsen. Ett tillstånd som inte kan ges då det inte avser att förhindra brott eller olyckor.
Men Per-Olof Edberg överklagade i sin tur kammarrättens dom och nu är det Högsta förvaltningsdomstolen som prövar frågan.
Påverkar alla i Sverige
Om högsta förvaltningsdomstolen bedömer att en kamera på en drönare är en övervakningskamera kan domen i stort sett ödelägga en hel bransch.
Domen kommer att påverka alla drönare med kamera i Sverige.
- Jag vill bara göra rätt för mig och därför sökte jag tillstånd, säger Per-Olof Edberg till ATL.
- Ibland kan jag ångra mig och känna mig som en dum idiot för att jag inte gjorde som alla andra och bara fortsatte att filma mot bättre vetande utan att söka tillstånd. Men för mig betyder det mycket att göra rätt för mig.
Hundratals timmar
Sedan hösten 2014 då Per-Olof Edberg ansökte om tillstånd hos Länsstyrelsen i Östergötland har han och juridiska ombudet Knut Johansen lagt ned hundratals timmar på ärendet.
- Det blir dels psykiskt tungt i längden att känna sig hjälplös, dels förlorar jag min sidoinkomst när jag inte kan ta några fotouppdrag, säger Per-Olof Edberg.
- Det kommer att bli ett prejudikat och förlorar jag kommer många att må dåligt. Och jag med.
- Det blir ett stort avbräck om vi skulle förlora. För informationsfriheten, yttrandefriheten och näringsfriheten samt inte minst för rättssäkerheten, säger Knut Johansen till ATL.
- Samtidigt är det fullständigt oacceptabelt att Edberg som privatperson ska driva branschens frågor. Den här processen borde finansieras av staten, försäkringsbolag, organisationer som LRF eller företag med betydande omsättning. Det är ett enormt arbete och det är mycket konstigt att branschen har visat minimalt intresse för att rädda sin egen verksamhet.
"Datainspektionen är problemet"
Knut Johansen reder ut den snåriga juridiken kring drönare som bygger på lagen från 2013 då datainspektionen fick tillsynsansvar.
- Det är datainspektionen som är problemet. När de satte tänderna i frågan beslutade de att drönarna är tillståndspliktiga utan att ha konkret stöd för detta i lagen, säger Knut Johansen.
Knut Johansen är dock i stort sett övertygad om att Per-Olof Edberg kommer att vinna.
- Jag är 98 procent säker på att vi vinner för vi har lagstiftningen på vår sida och oerhört stark dokumentation. Sedan finns det 2 procent osäkerhet då man aldrig vet hur andra tänker och vad de har för kunskap vilket kan göra att vi förlorar.
I november förra året tillsatte regeringen en utredning som ska se över kameraövervakningslagen där man bland annat ska se över tillämpningen av kamera på drönare. Utredningen förväntas vara klar i februari 2017.