facebooktwittermail d

Drönarattacker mot ukrainska spannmålsförråd

Ryska drönarattacker har tidigt på onsdagsmorgonen skadat spannmålsförråd i Ukraina. Senare under dagen bad Rysslands president Vladimir Putin sin turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan om hjälp med att exportera rysk spannmål.

Hamninfrastruktur i den ukrainska staden Odessa skadades i ett ryskt drönaranfall.
Hamninfrastruktur i den ukrainska staden Odessa skadades i ett ryskt drönaranfall. FOTO: ODESSA-GUVERNÖREN OLEH KIPERS TELEGRAMKANAL/APTT

Spannmålshamnen i den ukrainska staden Izmail utsattes under natten för en rysk drönarattack, skriver The Guardian. Enligt Ukrainas försvarsdepartement skadades en spannmålssilo i attacken.

Hamnstaden som ligger vid floden Donau – på gränsen till Rumänien – har fungerat som det huvudsakliga alternativet för att frakta spannmål från Ukraina sedan Ryssland återinförde sin blockad av Ukrainas hamnar vid Svarta havet i mitten av juli.

Enligt Ukraina förstördes stora mängder spannmål i attacken.

"Ryssarna attackerade och lagerlokaler och spannmålssilos, nära 40 000 ton spannmål förstördes", skriver infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov på Telegram.

Han skriver vidare att spannmålet skulle skickas till "Afrika, Kina och Israel".

I ett inlägg på medieplattformen X, tidigare känd som Twitter, riktar Rumäniens president Klaus Iohannis hård kritik mot Ryssland.

Även i staden Odessa har hamninfrastruktur skadats i ett ryskt drönaranfall under natten, enligt guvernören Oleh Kiper.

– Som ett resultat av attacken bröt bränder ut vid anläggningarna i hamnen och industriell infrastruktur i regionen skadades, säger Kiper.

Ryssland har trappat upp anfallen mot Odessa, en flera hundra år gammal hamnstad vid Svarta havet, ända sedan Moskva drog sig ur det spannmålsavtal som gjorde det möjligt för Ukraina att exportera sitt spannmål trots kriget.

Putin i samtal med Erdogan

Senare under onsdagen kom rapporter om att Rysslands president Vladimir Putin i ett telefonsamtal bett sin turkiske motpart Recep Tayyip Erdogan om hjälp med att exportera rysk spannmål till afrikanska länder som riskerar att drabbas av matbrist, enligt ett uttalande från Kreml.

Erdogan uppmanade i samma samtal Putin att ”undvika ökade spänningar” efter onsdagsmorgonens ryska drönarattacker mot ukrainska spannmålslager.

Erdogan var en nyckelspelare i det numera havererade spannmålsavtalet och har en ambition att agera medlare mellan Ryssland och Ukraina.

Den turkiske presidenten sa till Putin att slopandet av spannmålsavtalet ”inte gynnar någon” och att de mest behövande länderna i världen kommer att lida mest, enligt Ankara. Erdogan lovade att Turkiet ska försöka återupprätta avtalet genom ”intensivt arbete” och diplomati.

Septemberkontraktet för vete steg så mycket som 2 procent till 241 euro per ton på Parisbörsen Euronext under onsdagsförmiddagen. 

Läs också:

Så påverkas marknaden när ukrainsk spannmålsexport stoppas

Drönarattack mot Odessas spannmålssilor