facebooktwittermail

Gödselläckaget stoppad

I fredags kom larmet om att en gödseltank läckte på en biogasanläggning i Sävsjö. Nu har räddningstjänsten tätat läckan på gödselcisternen, rapporterar .

Varning för olycka visas på taket på en brandbil. Arkivbild.
Varning för olycka visas på taket på en brandbil. Arkivbild. FOTO: JOHAN NILSSON/TT

Sent i gårkväll kunde läckan på gödselcisternen på en biogasanläggning i Sävsjö stoppas av räddningstjänsten. Drygt två timmar tidigare hade det intensiva arbetet med att täta inletts, enligt SVTs rapportering.

Det var i fredags som larmet kom om att en gödseltank läckte på en biogasanläggning i Sävsjö. Eftersom trycket varit så stort har man fått vänta med att laga cisternen och stoppa läckaget.

En man i personalen befann sig i närheten och fördes till sjukhus i vaket och talbart tillstånd, enligt räddningstjänstens uppgifter till DN.se.

– Han har blivit helt översköljd av gödsel, säger Jonas Petri från räddningstjänsten.

Tappade 48 procent

Enligt uppgifter i media var cisternen på 6000 kubikmeter men allt läckte inte ut.

– Vi tappade 48 procent av den totala volymen, så runt 3000 kubik. 400 av dem pumpade vi över i en annan cistern och 2600 kubik kom ut på marken, enligt Martin Trofast, räddningsledare vid Höglandets räddningsförbund till SVT Nyheter.

Utsläppet på marken togs upp med hjälp av fyra lastbilar. Enligt uppgifter från räddningstjänsten har allt gödsel har gått tillbaka till bönderna. Inget har gått till spillo.