Enligt företaget kommer de första prototyperna rullas ut redan i år, för att valideras under 2024. Håller tidsplanen ska serietillverkningen inledas året därpå. Hela motorprogrammet väntas dessutom ställas ut på amerikanska CONEXPO-mässan nu i mars.
I det här fallet bygger tekniken på traditionell förbränning i ett förhållandevis vanligt motorblock. För många har vätgasdrift blivit synonymt med bränsleceller, som använder väte för att generera el. Men den tekniken blir, enligt Doosan, mycket dyrare. Sedan tidigare satsar även JCB på liknande teknik.
Billigare än batteridrift
Enligt Doosan lämpar sig den här typen av motorer främst i anläggningsmaskiner, samt i medelstora och stora fordon som kör långa sträckor. En påfyllning på tio minuter ska i praktiken ge en räckvidd på 50 mil, till en totalkostnad som ligger 25-30 procent under kostnaderna för jämförbara fordon som drivs med bränsleceller eller batteripaket. Och då ingår även underhållskostnaderna i kostnadsberäkningen.
Exakt hur företaget har räknat här, och om förutsättningarna även speglar svenska förhållanden, framgår dock inte.
Motor på 11 liter
Förutom anläggningsmaskiner kommer motorn även att installeras i bussar och lastbilar för validering under 2024.
Vätgasmotorn har i det här fallet en volym på 11-liter, och en effekt på 402 hästkrafter eller 300 kilowatt. Vridmomentet ligger på 1700 Newtonmeter vid 2 000 varv per minut. Tack vare vätedriften uppfyller motorn dessutom automatiskt de kommande hårdare Euro 7-reglerna, vilket är en inte alltför obetydelsefull detalj i sammanhanget.
Även koldioxidutsläppen ska av förklarliga skäl bli låga, och i praktiken möta nollutsläpp (under 1 gram koldioxid/kilowattimme) beroende på hur vätet framställs.