facebooktwittermail d

Trump ger miljardstöd till lantbrukare

Nu förbereder Trumpadministrationen stödåtgärder på upp mot 106 miljarder kronor för de amerikanska lantbrukare som drabbas av Trumps handelskrig. Kritiker är inte imponerade.

USA:s president Donald Trump vill kompensera landets lantbrukare för konsekvenserna av de handelskrig som har blossat upp den senaste tiden.
USA:s president Donald Trump vill kompensera landets lantbrukare för konsekvenserna av de handelskrig som har blossat upp den senaste tiden. FOTO: REX

Den senaste tiden har världshandeln skakats av Donald Trumps vilja att få ner det amerikanska handelsunderskottet genom att hota landets handelspartner med höjda tullar och uttalanden om att ”handelskrig är lätta att vinna”. Än så länge har landets lantbrukare tagit en tuff smäll efter att bland annat EU har svarat med höjda tullar på amerikanska jordbruksvaror.

Nu svarar det amerikanska jordbruksverket med ett krispaket på motsvarande 106 miljarder kronor till de drabbade bönderna, som ses som en viktig väljargrupp för Trump. Stödpengarna går till en kombination av direktstöd till drabbade lantbrukare, statliga råvaruinköp och utökat exportstöd till nya marknader, uppger Time.

Bara början?

Beskedet kom två dagar innan Trumps planerade besök i Iowa, en politiskt viktig delstat med landets största sojaproduktion. Just nu befinner sig EU:s handelkommissionär Cecilia Malmström i Washington för att försöka hindra president Donald Trump från att införa biltullar. Kritiker inom såväl demokraterna som republikanerna fruktar att stödpaketet till lantbrukarna snarare är ett tecken på att den amerikanske presidenten planerar att gå vidare med sina hot om utökade tullar.

”Jordbruksverket försöker sätta på ett plåster på ett självorsakat sår”, skriver den republikanske senatorn Patrick J. Toomey på Twitter.

Hans kollega Bob Corker sparar än mindre på krutet.

– Du har för en fruktansvärd politik som skickar bönder till fattighuset och sedan ger du dem socialhjälp - och vi lånar pengarna från andra länder, säger den republikanske senatorn enligt New York Times.

Den stora amerikanska bondeorganisationen American Farm Bureau Federation är mer kluven.

– Stödpengarna kommer som en välkommen tillfällig lättnad för våra lantbrukare. Men vi kan inte nog betona de mycket allvarliga konsekvenser som lantbrukare drabbas av när det kommer till tappade exportmarknader - och vi kommer att fortsätta att kämpa för ett snabbt slut på handelskriget, säger organisationens ordförande Zippy Duvall, enligt Time.

LÄS OCKSÅ: EU inför strafftullar mot USA

LÄS OCKSÅ: Torka och handelskrig, värre än du tror

LÄS OCKSÅ: Trump kan bli en mardröm för USA:s bönder