facebooktwittermail

Kvigan Hilda kan bli fall för högsta instans

Att hästarna håller kvigan Hilda sällskap räcker inte. Det måste till en artfrände, enligt djurskyddslagen.

Nu kan Hilda bli ett fall för Högsta Förvaltningsdomstolen.

Kvigan Hilda har blivit ett fall för domstolen.
Kvigan Hilda har blivit ett fall för domstolen. FOTO: PRIVAT

Kvigan Hilda, känd för många som Bloggkossan Hilda, har bott i stallet hos Marika Andersson i Vännäs tillsammans med ett par hästar sedan hon var kalv. Kvigan har hängt med på mängder av upptåg; allt från uppvisningar och besök på äldreboenden till att traska in i huset hos matte.

Enligt nya djurskyddslagen måste nötdjur ha andra nöt som sällskap. Länsstyrelsen utfärdade ett förläggande, som Marika Andersson överklagade till förvaltningsrätten och sedan till kammarrätten.

– Det största felet är att djurskyddslagen för nötdjur är skriven för att de ska ingå i livsmedelsproduktionen. Om ett nötdjur lever som sällskapsdjur i stället så kan det komma i kläm med lagen. Det viktigaste borde ju vara att djuret ska få må bra och leva så naturligt som möjligt, säger Marika Andersson.

Hilda trivs bra bland hästarna i hagen.
Hilda trivs bra bland hästarna i hagen. FOTO: PRIVAT

Nu har Kammarrätten i Sundsvall slagit fast att det inte räcker med hästar som sällskap. I sin dom säger rätten att kvigan utan tvekan inte utsätts för något lidande, men hänvisar till föreskrifterna om hållning av nötkreatur som bland annat säger att nötkreatur ska kunna ha ögonkontakt och beröra varandra.

”Nötkreatur ska alltså hållas med en artfrände för att djurskyddet ska kunna upprätthållas”, skriver Kammarrätten i domen och avslår överklagandet.

Nu funderar Marika Andersson på om hon ska överklaga domen till Högsta Förvaltningsdomstolen. Och om hon ska låna hem en kalv för att lagen ska uppfyllas.

Samtidigt har kvigan Hilda också blivit ett fall för riksdagen. Helena Lindahl (C) har motionerat om en ändring i djurskyddslagen.

– Jag hoppas motionen går igenom i riksdagen så att man kan få göra undantag, då djuret har det bra och veterinärer har intygat det. Sedan hoppas jag att Hilda kan hjälpa till med att alla människor i vårt land får upp ögonen för Sveriges fyrkantiga lagar, för både människor och djur, så att vi kan få rundare hörn i alla våra lagar och paragrafer, säger Marika Andersson.

Marika Andersson i Vännäs har haft Hilda bland hästarna sedan hon var liten kalv.
Marika Andersson i Vännäs har haft Hilda bland hästarna sedan hon var liten kalv. FOTO: PRIVAT