– Det är särskilda doftsubstanser hos hönsen som har en väldigt kraftig effekt på myggen. Mängden malariamyggor i de hus vi arbetade i reducerades med 95 procent, säger Rickard Ignell, professor i kemisk ekologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Doftbubbla från höns skrämmer livet ur mygg
En ny svensk-etiopisk studie visar att höns skapar en doftbubbla runt människor som skrämmer bort malariamyggor. Upptäckten kan i bästa fall leda till att man hittar mer effektiva myggmedel eller nya metoder för att bekämpa malaria.
Avskyr hönsblod
I studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Malaria Journal har forskarna besökt tre etiopiska byar och undersökt vilka djur malariamyggor tycker om att suga blod från och upptäckt att de inte tycker om höns.
– Myggen identifierar doftsignaler från höns. Det bildas en doftbubbla som myggen inte gillar. Det luktar illa helt enkelt, säger Rickard Ignell.
Håller avståndet
Doftsignalerna från hönsen gjorde att myggen knappt kom i närheten. Effekten visade sig vara mer verksam än vanliga myggmedel.
– Med vanliga myggmedel kommer myggen närmare innan de ger sig iväg medan doftsubstanserna från hönsen verkar på mycket längre avstånd. Myggen höll sig längre bort, säger han.
Hönsens hemlighet
Det rör sig om sex doftsubstanser från hönsen som avskräcker myggen och enligt Rickard Ignell finns det två teorier som förklarar fenomenet.
– Den första är att myggen har ett skydd för att inte bli uppätna och varnas. Höns äter ju mygg. Den andra teorin är att hönsblod inte är lika näringsrikt för myggen. De kan inte hantera de röda blodcellerna hos hönsen, säger han.
Även svidknott
Det är inte bara malariamyggen som skräms av doftsubstanserna från höns och andra djur.
– Det gäller även andra slags mygg och även svidknott, säger Rickard Ignell som med mer finansiering hoppas på att kunna optimera avgivningen av dessa doftsubstanser för att ta fram ett nytt myggmedel.