facebooktwittermail

Doftande delikatess på regeringens bord

Den hotade surströmmingen har nu hamnat på regeringens bord. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) lovar att undersöka hur den doftande delikatessen ska räddas.

- Surströmmingen är en del av vårt matarv och en viktig tradition i stora delar av Sverige. Regeringens utgångspunkt är att denna tradition ska få leva vidare, säger han.

Kan bli dödsstöten


Den svenska EU-dispensen för försäljning av dioxinhaltig fisk, däribland strömming, från Östersjön löper ut vid årsskiftet.

Det kan medföra dödsstöten för den starka svenska surströmmingstraditionen.

Med anledning av detta har socialdemokraten Eva Sonidsson från Västernorrlands län frågat miljöminister Eskil Erlandsson (C) om han tänker vidta några åtgärder för att garantera surströmmingstillverkningen, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Vill hitta lösning


Eskil Erlandsson svarar nu att regeringen har bett Livsmedelsverket och Fiskeriverket att titta på tänkbara handlingsalternativ och konsekvenser för surströmmingstillverkningen. En slutrapport ska lämnas under våren.

- Min ambition är att vi, utifrån dessa underlag, ska kunna finna en lösning som säkerställer att vi även fortsättningsvis kan äta svensk surströmming, säger Eskil Erlandsson.

Eva Sonidsson tycker att svaret är glädjande. Det gör även Daniel Madsen, chef för Hanells surströmmingssalteri i Skagshamn utanför Örnsköldsvik.
- Det är nog inget politiskt parti som vågar schabbla bort surströmmingen, säger han till tidningen. ATL.nu