facebooktwittermail

Dödlig parasit finns i Sverige

Dvärgbandmask, som kan vara dödlig för människor, har hittats hos en räv i Uddevallatrakten. Om parasiten visar sig vara utbredd måste vi sluta äta bär direkt i skogen.

- Det är olyckligt att rävens dvärgbandmask nu har kommit hit, säger Bengt Larsson, smittskyddschef på Jordbruksverket, i en kommentar.

Sköts i december


Echinococcus multilocularis finns i andra länder i Europa och Sverige har därför strikta regler för införsel av hundar och andra sällskapsdjur. Men nu har parasiten ändå lyckats ta sig hit.

Fyndet gjordes på en räv som sköts i december 2010, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt i ett pressmeddelande.

- Undersökningen av parasitinnehållet i tarmen visar att räven sannolikt blev infekterad under hösten 2010, säger parasitologen Eva Osterman Lind.

SVA ska inom kort analysera ytterligare nio rävar som är skjutna i samma område som den infekterade räven.

Naturligt värddjur


Rävar smittas genom att äta infekterade sorkar och är på så sätt ett naturligt värddjur för parasiten.

Bandmaskäggen börjar utsöndras med rävens avföring cirka en månad efter infektion. Hundar och mårdhundar kan också bli infekterade genom att äta smittade sorkar eller andra smågnagare.

Människor kan infekteras om de sväljer maskens ägg. Dessa är inte synliga för ögat men finns i djurens avföring och kan fastna i pälsen på hundar och därifrån förorena människors fingrar.

Farliga cystor


Människan kan också smittas genom att äta skogsbär eller svampar som inte sköljts ordentligt eller kokats. Resultatet kan bli cystor på interna organ, livslång parasitbehandling - eller i värsta fall döden.

För att förhindra infektion är det viktigt med god handhygien efter kontakt med husdjur som vistats i skog och mark inom smittade områden.

SVA arbetar nu med en handlingsplan för utökad övervakning för att klarlägga utbredningen av dvärgbandmask i Sverige. ATL.nu