facebooktwittermail d

Dödläge efter franska mjölkprotester

De franska mjölkbönderna protesterade vilt mot de alltför låga mjölkpriserna i veckan. Cirka 400 mjölkbönder blockerade vägarna vid en av mejerikoncernen Lactalis fabriker i Laval. Efter tio timmars förhandling har ännu ingen överenskommelse nåtts, skriver den irländska tidningen Agriland.

FOTO: ISTOCK

Det var i tisdags som det familjeägda Lactalis gick med på att omförhandla priset till de franska mjölkproducenterna. Detta efter att rondellen utanför Lactalis anläggning blockerats av kor, traktorer och upprörda bönder.

"Mjölkskammens rondell"

De franska bönderna har även passat på att döpa om rondellen till "Mjölkskammens rondell", skriver tidningen Agriland.

Men trots att förhandlingarna varade i tio timmar med den franske jordbruksministern som medlare så har partnerna hamnat i ett dödläge.

I fredags kallade därför jordbruksministern båda parterna till nya förhandlingar och passade på att ge sitt stöd till mjölkbönderna.

"Det pris som betalas av Lactalis, som är världsledande på marknaden, kan inte förbli det lägsta på marknaden. Något måste göras" sa Stéphane Le Foll, Frankrikes jordbruksminister, enligt Agriland.

Fick mer betalt

Men siffror från EU-kommissionen visar att i juni fick franska mjölkbönder 27,70 euro per 100 kilo mjölk. Detta kan jämföras med tyska mjölkproducenter som fick 23,22 euro. I Storbritannien fick mjölkbönderna 25,12 euro och i Nederländerna betalades 25 euro per 100 kilo mjölk.