facebooktwittermail d

Delar av DN-skrapan byggs om till växthus

Delar av DN -skrapan i Stockholm blir växthus. Nästa år börjar försäljningen av grönsaker.

Det låter som ett första aprilskämt, men redan nästa år kommer du att kunna köpa sallad och örter som är odlade i det gamla tidningsarkivet vid DN-skrapan på Kungsholmen i Stockholm. Företaget Plantagon, som har sitt kontor i på 22:a våningen i själva höghuset, har tillsammans fastighetsägaren Fabegé startat odlingsprojektet.

- På de 350 kvadratmeter som finns där kommer vi att få ut ungefär 720 kvadrat odlingsyta, i och med att vi vertikalodlar, säger Joakim Rytterborn, forsknings- och utvecklingschef på Plantagon till ATL.

- Nästa år ska bland annat pak choi, romansallad och basilika odlas för försäljning till boende i närheten och till restauranger.

70 ton grönsaker

70 ton grönsaker och örter är målet 2017.

- Det är en investering på ungefär fem miljoner som vi hoppas att tjäna in inom två år, säger Joakim Rytterborn.

Nu letar Plantagon efter en odlare som är intresserad av att ansluta sig till projektet.

Härodlat

Joakim Rytterborn berättar att huvudanledningen till att Plantagon arbetar med att starta upp växthus mitt inne i städerna är de vill visa att det går att odla i städerna både på insidan och utsidan av höghusen.

- Vi har tekniken för att lösa alla delar för själva odlingen oavsett placeringen av lokalen och hur det befintliga ser ut, säger Joakim Rytterborn.

- Sedan vill vi undvika transporter. Vi vill ta det närodlade ett steg längre och kallar det härodlat. Det blir hundra procent giftfritt och färskt, säger Joakim Rytterborn.

Linköpingsprojektet

Plantagon tror på storskaliga odlingar inne i städerna i Sverige. Ytterligare ett projekt är på gång i Linköping där de ska bygga en 60 meter hög byggnad med både växthus och kontor på drygt 6 500 kvadratmeter

Linköpings kommun och Tekniska Verken har tillsammans investerat närmare 9,5 miljoner i infrastrukturen i området Kallersta.

- Vi har ett samarbete med Objektvision som nu ska teckna kontrakt med hyresgäster för kontorsdelen. Vi siktar på att komma i gång att bygga nästa år och inflyttning 2018, säger Joakim Rytterborn.