facebooktwittermail d

DLG ger sig in i kampen om Kalmar

Danska DLG meddelar på måndagen att man erbjuder en fusion mellan Kalmar Lantmän och Svenska Foder. Kalmar Lantmäns ägare har därmed två danska bud att ta ställning till.

Striden om Kalmar Lantmän hårdnar och nu blir det en ny extrastämma för bolaget efter att den danska koncernen DLG lagt fram ett förslag om en fusion mellan det DLG-ägda Svenska Foder och Kalmar Lantmän.

Enligt ett pressmeddelande från Svenska Foder finns det "stora potentiella synergier" till nytta för båda bolagens ägare med ett gemensamt ägande.

"Modellen skall samtidigt säkra att medlemmarna i Kalmar Lantmän får ett långsiktigt medägarskap tillsammans med en stark lantbruksverksamhet i regionen - med stor konkurrenskraft och lönsamhetspotential", skriver Svenska Foder.

DLG vill inte kommentera sitt bud ytterligare och ger inga detaljer kring budets innehåll.

- Det ligger hos Kalmar Lantmän nu, säger koncernkommunikationschef Jes Randrup till atl.nu. 

Inte heller Svenska Foders vd Arne Rantzow ger någon kommentar i nuläget. 

Liknar Danish Agros bud

Budet från DLG/Svenska Foder kom under helgen, och nu rekommenderar Kalmar Lantmäns styrelse till fullmäktige att omröstningen som skulle skett på extrastämman i dag skjuts upp till en ny stämma om 14 dagar för att få tid att utvärdera det nya förslaget, skriver Kalmar Lantmän i ett pressmeddelande.

Liksom det tidigare budet från Danish Agro innebär DLG-budet kontant betalning direkt respektive om tre år. Ägarna i Kalmar Lantmän har möjlighet att ta del av värdetillväxt i det bolag man säljer till.

Tre scenarier

Förslagen som Kalmar Lantmän har att ta ställning till nu är dessa.

1. Kalmar Lantmän fortsätter i egen regi.

2. Fusion med Lantmännen.

3. Strukturaffär med antingen Danish Agro eller med Svenska Foder/DLG.

Alternativ tre kan leda till att Kalmar Lantmän likvideras på sikt, skriver företaget i sitt pressmeddelande.

Det händer nu

Fullmäktige kommer nu att kallas till ny extrastämma den 16 november. Medlemmarna kommer inom kort att få skriftlig information om det nya budet, och kallas till ny information den 10 november. Senast den 14 november ska styrelsen ha kommit fram till sin rekommendation till beslut. 

 

LÄS MER: Kalmar Lantmäns fullmäktige möts - här är förutsättningarna