facebooktwittermail

Djurförbud på gård med 250 nötkreatur

En kvinna på en gård utanför Lund måste göra sig av med 250 nötkreatur sedan länsstyrelsen i Skåne belagt henne med djurförbud.

Vid upprepade inspektioner på gården har en rad allvarliga brister i djurhållningen påpekats. Kreaturen har varit kraftigt avmagrade och utrymmena trånga och smutsiga.

Brutet ben i tolv dagar


Vid några tillfällen nödslaktades kor som var så utmärglade att de knappt kunde röra sig. En annan gång fick en tjur avlivas på plats efter att ha gått med brutet ben i tolv dagar, rapporterar Skånska Dagbladet.

- Det visar på tydliga brister i omdömet och förmågan att ta ansvar för djuren välfärd, skriver länsassessor Eva Johansson i sitt beslut.

I närmare 20 år har kommunen försökt stoppa vanvården på gården, men varje gång myndigheterna beslutat om djurförbud har ansvaret flyttats till andra familjemedlemmar. Men nu är det definitivt slut, eftersom hela familjen är förbjuden att hålla djur.

Länsstyrelsen har beslutat att gården ska vara tömd senast den 31 mars.

- Vi måste lägga ner hela verksamheten nu. Myndigheterna gör det omöjligt att hålla djur under rimliga omständigheter, säger kvinnan till tidningen. ATL.nu