facebooktwittermail d

Djurambulansen polisanmäld för trafikbrott

Djurambulansen i Skåne har polisanmälts för misstänkt trafikbrott. Anledningen är att en av djurtransporterna som Djurambulansen använder, och som bland annat syns i tv-programmet Djurskyddarna, har körförbud sedan lång tid tillbaka.

I TV 4:s program Djurskyddarna, som nu rullar för andra säsongen, ser man hur Djurambulansens personal omhändertar och lastar såväl kor som hästar i en större lastbil av märket Scania.

Programmen är inspelade sent i höstas, långt efter att transporten belades med körförbud.

Flera anmärkningar

Den snart 20 år gamla lastbilen var inne på kontrollbesiktning i juli förra året och fick då flera anmärkningar som gällde fordonets bromsar.

I Transportstyrelsens noteringar står bland annat Bromsventil fram vänster läckage. Färdbroms retardation – total bromskraft för låg. Dessutom rådde vissa oklarheter kring fordonets identitet.

Blir körförbud

Djurambulansen ålades då att åtgärda felen och komma in för ny kontrollbesiktning samt att göra en fullständig registreringsbesiktning för att fastställa identiteten på fordonet.

Registreringsbesiktningen gjordes den 31 augusti, men enligt Transportstyrelsen har ingen ny kontrollbesiktning gjorts inom utsatt tid. Och då blir det körförbud.

– Vi har inte fått någon rapport om att fordonets fel har åtgärdats, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen.

Skickar ut meddelande

Enligt Transportstyrelsen kan Djurambulansen inte ha missat att lastbilen har körförbud sedan den 25 augusti förra året.

– När ett fordon får körförbud skickar vi ut ett meddelande om detta till fordonsägaren, säger Mikael Andersson.

Hos polisen pågår just nu en omorganisation. Det gör att polisanmälan kommer att ligga obearbetad åtminstone fram till den 1 april.

Fortsätta anlita

Däremot kan den få betydelse för om polisen ska fortsätta anlita Djurambulansen för att transportera och stalla upp omhändertagna djur i Skåne i framtiden.

Avtalet med Djurambulansen löper ut i augusti och därför granskar polisen just nu hur samarbetet med företaget har fungerat.

Skulle inte ett eventuellt trafikbrott kunna vara skäl nog för att bryta samarbetet direkt?

– Det är möjligt. Men då måste vi ha ett annat sätt att få tjänsten utförd, säger Fredrik Lundgren, t f chef för den grupp håller i avtalen hos polisen.

När ATL lyckas nå Djurambulansens ägare Mikael Gustavsson vill han inte svara på några frågor.

– Jag har inget att säga dig. Vill du mig något kan du ta det via en advokat, säger han.