facebooktwittermail d

Djurambulansen fortsatt anlitat av polisen

Trots uppgifter om saltade fakturor, fordon med körförbud och felaktig bokföring fortsätter polisen att anlita Djurambulansen för att transportera och stalla upp omhändertagna djur.

Arkivbild från när Djurambulansen medverkade i TV4:s program "Djurskyddarna".
Arkivbild från när Djurambulansen medverkade i TV4:s program "Djurskyddarna". FOTO: TV4

Bara några veckor efter att polisen sade upp samarbetet med företaget i Skåne förlängde man avtalet för västra Götaland.

ATL har i en rad artiklar granskat företaget Djurambulansen i Skåne AB och bland annat avslöjat att företaget transporterat djur i fordon med körförbud och att företagets fakturor har ifrågasatts inom polisen.

Djurambulansen har för närvarande sju avtal med polisen om transport, uppstallning och skötsel av smådjur, hästar och lantbruksdjur i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland.

"Går in på det senare"

I maj i år beslöt polisen att inte förlänga avtalet för Skåne, som löper ut om några veckor. Orsakerna ville man inte gå in på, utan förklarade att ATL:s avslöjanden, tillsammans med en hel del annat internt, hade spelat in.

– De specifika skälen kommer vi gå in på och sammanställa senare, sade Fredrik Lundgren, gruppchef på polisens inköpsenhet, då till ATL.

Fått skattetillägg

I maj i år blev det också känt att både företaget Djurambulansen och dess två ägare upptaxerats av Skattemyndigheten och fått skattetillägg.

Trots detta valde polisen bara några veckor senare att förlänga de tre avtalen för västra Götaland med ett år.

Något formellt beslutsprotokoll som vid den förra avtalsförlängningen med Djurambulansen finns inte. Det enda som styrker förlängningen är ett inköpsformulär som verkar vara avsett för varor av olika slag. Det är undertecknat av två personer som för närvarande är på semester.

"Har diffusa minnen"

Lars Tonneman på polisens rättsavdelning är en av de personer som varit inblandade i avtalen med Djurambulansen. Han säger till ATL att han är inblandad i så många avtal att han inte kan minnas allt och hänvisar till Fredrik Lundgren, som också är på semester.

– Jag har diffusa minnen av detta, att vi har gjort olika bedömningar med samma företag. Det kan ju framstå som svårt att förstå, men det kan vara olika omständigheter i de olika fallen som gjort sig gällande, säger han.

När ATL ringer Djurambulansens ägare Mikael Gustavsson för en kommentar säger han:

– Jag har absolut inget att säga. Tack för att du ringde, hejdå.

Fakta: Djurambulansen i Skåne AB

Företaget registrerades år 2000 och omsatte förra året 7,5 miljoner kronor. Det är en rejäl minskning jämfört med 2014, då företaget omsatte drygt 11 miljoner.

I årsredovisningen för 2015 gör revisorn följande anmärkning:

Bolaget har under räkenskapsåret inte i rätt tid betalat avdragen skatt, sociala avgifter eller mervärdesskatt. Samma anmärkning har man även fått tidigare år.

Förra året betalade Polismyndigheten närmare 7,6 miljoner kronor för Djurambulansen i Skånes tjänster.