facebooktwittermail d

Djuraktivisterna möttes av korvgrillare

Under sommaren har djuraktivister genomfört demonstrationer utanför Scans slakteri i Kristianstad. Men under söndagens demonstration möttes de av motdemonstranter som grillade korv i protest mot aktivisterna.

Det är i nuläget oklart om det var korv från Scan som grillades på platsen.
Det är i nuläget oklart om det var korv från Scan som grillades på platsen. FOTO: MOSTPHOTOS

HK Scans slakteri i Kristianstad har under en längre tid haft många besök från aktivister och i slutet av sommaren togs beslut att hänga upp nät för att skydda deras anställda från att bli filmade av aktivister.

– Vi har haft besök sporadiskt under sommaren och nu i september. Vi respekterar att aktivisterna är där, men våra anställda kände att det var jobbigt att bli filmade så därför satte vi upp nät för att skydda mot insyn, säger Ylva Swenzen på HK Scan.

Grillade korv framför aktivisterna

Under söndagen var det dags igen, då hade aktivisterna anordnat en tyst demonstration utanför slakteriet. Men på plats fanns även motdemonstranter som grillade korv i protest mot djuraktivisternas aktion.

– Kan de stå och protestera, så kan vi protestera mot dem. Vi tycker det är fel att de ska försöka påverka andra att inte äta kött, säger Alexander Persson, en av initiativtagarna till grillpartyt till SVT Skåne. 

På Scan visste man inte om att grillpartyt skulle arrangeras.

– Det var inget som vi hade med att göra och vi vet inte alls hur det kom att bli så heller. Vi hade plötsligt två olika aktiviteter utanför oss, säger Ylva Swenzen.

Enligt Liza Blomfagre, talesperson för gruppen Skåne Pig Save som demonstrerade utanför slakteriet på söndagen, ville de visa grisarna att de inte dör förgäves.

– Syftet är att upplysa allmänheten om vad som pågår inne på slakteriet. Var gång en transportbil med grisar stannar till närmar vi oss djuren, försöker klappa dem och prata lugnt med dem, säger hon till SVT Nyheter Skåne.