facebooktwittermail

Dioxinlarm på Island

Island har drabbats av en egen dioxinskandal. Kött med höga halter dioxin har kommit ut på marknaden - även utanför landet, varnar Islands veterinär- och livsmedelsmyndighet.

Det handlar om ett parti på 6,5 ton kött, av vilka 5 har gått på export. En utredning har nu tillsatts för att bringa klarhet i vad som har hänt.

Smittskyddsläkare kommer också att försöka ta reda på om någon på Island ätit av köttet och i så fall i vilka mängder, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Liten risk"


Myndigheterna påpekar att risken för att bli allvarligt sjuk av köttet är osannolik. Tre olika sorters djupfryst nötkött kommer att återkallas. En djuruppfödare har också dragit tillbaka fruset lammkött.

Tidigare i vintras skakades Tyskland av en liknande skandal, fast av betydligt större proportioner. En tysk leverantör blandade av misstag ihop djurfoder med dioxinförgiftade oljor som var ämnade för industriellt bruk.

Cirka 3 000 ton förgiftat djurfoder befarades ha nått tyska lantbruk, främst i delstaten Niedersachsen, och tusentals gårdar fick stängas. ATL.nu