facebooktwittermail d

Dieselstölderna minskar

Dieselstölderna ökar. Så brukar det låta när media rapporterar. Men inte den här gången. För första gången någonsin ser det ut som om den negativa trenden är bruten.

Nya siffror från Nationella transportsäkerhetsgruppen visar att det anmäldes 4 499 dieselstölder i Sverige mellan januari och juli månad i år. Jämfört med motsvarande halvår 2014, då 5 226 stölder anmäldes, är det en minskning med 14 procent.

Enligt Håkan Carlsson på Nationella transportsäkerhetsgruppen är det flera olika faktorer som samverkar till minskningen av stölder.

De som jobbar inom entreprenad, lantbruk och transport har blivit mer medvetna om riskerna och gör det svårare för tjuvarna.

Olika larm

Han nämner bland annat att fler lastbils- och maskinförare använder olika typer av larm, lås och övervakningsmetoder för att göra det svårare för dieseltjuvar.

– Men också att man tänker efter hur och vart man ställer sina maskiner över helger och nätter.

– Förarna lämnar inte sina fordon fulltankade och riskerar därmed lägre kostnader vid eventuell stöld. Och mindre diesel i tanken gör stölder mindre attraktivt bland tjuvarna.

Små aktörer

Även om det fortfarande finns stora tjuvligor som agerar i Sverige med avsikt att stjäla diesel, menar Håkan Carlsson att de flesta dieseltjuvarna är små aktörer som agerar på egen hand. Och här har polisen arbete gjort skillnad.

– Förra året greps 425 dieseltjuvar över hela landet. Det får anses vara en bra siffra eftersom diesel i sig självt är svårt att spåra, säger Håkan Carlsson.

En nästan lika positiv nyhet är att stölderna av lastbilar och släp inte ökar. Strax över 240 anmälda stölder under årets första halvår vilket är det samma som under motsvarande period förra året.

Mer oroväckande är det att tjuvarna verkar hittat ett nytt sätt att stjäla från transport- och handelssektorn. Hela lastbilslaster med byggmaterial, maskiner och modulhus försvinner spårlöst från Sverige på bara några timmar.

Skåne är extra drabbat och enligt Malmöpolisen tar tjuvarna kontakt med företagens inköpsavdelningar och beställer varor till en särskild adress. När leveransen går i väg kontaktas transportöretaget och omdirigeras till en annan adress där varorna lastas av och packas på andra transportfordon som sedan lämnar Sverige med godset.

När de drabbade företagen försöker nå beställaren visar det sig att kontaktuppgifterna är falska och telefonnumret inte längre är aktivt.