facebooktwittermail d

Diar fick sitt drömjobb

Närmare hälften av eleverna på en lantbruksutbildning för nysvenskar fick jobb. En av dem som fick drömmen om att jobba med djur uppfylld är 24-årige Diar Hussein.

VALLA ATL
Dagen börjar klockan sex på morgonen för Diar Hussein, det första skiftet lider mot sitt slut när han föser in de sista korna i mjölkstallet. Han börjar vant att tvätta av spenarna för att sedan provmjölka.

Gillar mjölkningen


- Det är mjölkningen som jag gillar bäst av alla sysslor på gården, jag tror att det beror på att det är det som jag lärt mig bäst, säger han.

I ungefär en månad har Diar Hussein jobbat på Börje Anderssons mjölkgård i byn Valla några mil utanför Katrineholm. På gården finns det 80 mjölkkor.

Nytt djurstall


- Vi byggde om här för några år sedan, det blev ett nytt djurstall och ny mjölkgrop. Innan hade vi djuren uppbundna och mjölkade med spann, förklarar Börje Andersson.

Diar kom till Sverige från Irak 2006. Han är uppvuxen i staden Mosel som ligger i de norra delarna av landet.

För två år sedan började han på en lantbruksutbildning som var ett samarbete mellan bland annat Marieborgs folkhögskola i Norrköping och Naturbruksgymnasierna i Östergötland
- Jag har alltid velat jobba med djur, mina föräldrar hade lamm och kor när jag växte upp, säger han.

Läste svenska


Utbildningen som Diar Hussein gick på var ett pilotprojekt. Syftet med utbildningen var att få ut fler nysvenskar och öka integrationen inom de gröna näringarna.
- Vi läste bland annat svenska, matte och data. Jag hade även praktik på tre gårdar och så tog jag grönt kort, säger Diar Hussein.

Han anser att utbildningen gett honom goda förutsättningar för att jobba på en gård.
- I Irak gör man mer för hand, i Sverige sköts mer med maskiner, säger han.

Provanställning


Ingen av Diar Husseins praktikperioder var på Börje Andersson gård. Börje Andersson förklarar att Diar fick provanställning på gården tack vare referenser från praktiken.
- Jag satte ut en annons på Arbetsförmedlingen. Vi fick väldigt många svar på den. Cirka tio var intressanta och när vi kollade upp Diars referenser beslutade vi att testa honom, säger han.

Diar Hussein beskriver den första månaden på gården som lärorik.
- Det är mycket i början, ett exempel är att stall ser olika ut på olika gårdar, säger han.

Hjälps åt


Dagens första arbetspass börjar lida mot sitt slut. Korna är färdigmjölkade och Diar och Börje hjälps åt med att städa upp i mjölkgropen.
- Kanske vill jag ha en egen gård i framtiden eller så pluggar jag vidare. Jag vet inte, jag ska jobba några år sedan får jag se vad som händer, säger Diar Hussein. Maria Engström