facebooktwittermail d

Deutz-Fahr nu med lyft och snurrhytt

Agritechnica

En Deutz-Fahr med hyttlyft och snurrhytt drog många blickar till sig på Agritechnica. Maskinen är optimerad för skogsbruk och kommer snart ut på marknaden.

Den ombyggda traktorn bygger på Deutz-Fahrs 9-serie och har en hytt som kan svänga mellan noll och 200 grader i olika steg.

Traktorn har försetts både med lyft och snurrhytt.
Traktorn har försetts både med lyft och snurrhytt. FOTO: FREDRIK STORK

Traktorn är utvecklad av en lokal tysk återförsäljare i nära samarbete med Deutz-Fahr och en konstruktionsfirma. Förhoppningen från företagets sida är att sälja mellan 20 och 40 ombyggda traktorer varje år.

– Den stora fördelen för föraren är att man får en bra komfort när man kan vända hela hytten, och att man får en god sikt i alla vinklar när man arbetar, säger Michael Störzinger, som arbetar för den tyska återförsäljaren Rottenkolber.

LÄS OCKSÅ: Många skogsägare beslutar om avverkning

Eftersom det handlar om stora ingrepp i konstruktionen räknar företaget bara med att bygga om den nu aktuella modellen. Chassit och hytt är fortfarande i original, och för ombyggnadsfirman har den stora utmaningen varit att ge mjukvaran alla förutsättningar som krävs för att vända hytten samtidigt som all annan teknik fortfarande måste fungera som det är tänkt.

I upplyft läge får föraren en god sikt runt traktorn men framför allt en bättre och mer komfortabel arbetsmiljö.
I upplyft läge får föraren en god sikt runt traktorn men framför allt en bättre och mer komfortabel arbetsmiljö. FOTO: FREDRIK STORK

I upplyft läge mäter traktorn 3,98 meter på höjden.

– Intresset här på Agritechnica är jättestort. Vi har haft besökare från Japan, USA och Storbritannien. Det beror på att det inte finns så många traktorer som har möjlighet att vända hela hytten.

Traktorn ska vara anpassad för gällande vägtransportregler i Europa, och vid intresse räknar firman även med att kunna exportera maskinen till Sverige.

LÄS OCKSÅ: Besvikelse när Douglas får förvärvstillstånd