facebooktwittermail d

”Det pågår redan ett skuggkrig”

I den säkerhetspolitiska kristid som råder pågår redan i dag ett skuggkrig, ett hybridkrig, där man använder medel under skalan väpnat angrepp för att tvinga på andra sin vilja, skriver Patrik Oksanen i en slutreplik.

”För att hålla handelsleder öppna och trygga gör marinen ett omfattande arbete redan i fredstid och den belastningen ser ut att fortsätta öka”, skriver Patrik Oksanen. FOTO: ADAM IHSE/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

En enig försvarsberedning i riksdagen har konstaterat att väpnat angrepp är en reell risk med orden: ”Ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas. Det kan inte heller uteslutas att militära maktmedel eller hot om sådana kan komma att användas mot Sverige.”

Det är en parlamentarisk bedömning om ett läge som efter det att det uttalades i december 2017 blivit allt mer osäkert.

I den säkerhetspolitiska kristid som råder pågår redan i dag ett skuggkrig, ett hybridkrig, där man använder medel under skalan väpnat angrepp för att tvinga på andra sin vilja. Det här manifesteras bland annat i det vi ser längs gränserna i Polen och Litauen just nu, rysk påverkan med gas är en annan sådan sak.

När Ryssland genomförde ett större cyberangrepp mot Ukraina blev det danska storrederiet Maersk utan sin kommunikation i veckor. Lägg därtill de störningar vi redan ser i världshandeln på grund av pandemin.

Bara den som tryckt snooze på väckarklockan kan ha undgått allt detta och kan tycka att försvarsmakten är ett särintresse. För att hålla handelsleder öppna och trygga gör marinen ett omfattande arbete redan i fredstid och den belastningen ser ut att fortsätta öka.

Beträffande våra beroenden så kan Jonny Holgersson och jag enas om att vi har många goda skäl att minska dessa och trygga vårt jordbruk genom fler leverantörer, mer egna lösningar och utökad redundans genom lagerhållning.

Patrik Oksanen
Senior fellow i tankesmedjan Frivärld, ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien

 

Mer i samma debatt:

Krönika av Patrik Oksanen: ”Öppna landskap kräver fria hav”

Debattreplik av Jonny Holgersson: ”Stärk lantbruket – men inte med örlogsfartyg”