facebooktwittermail d

Elisabeth Avendaño: ”Det kan bli ett bra år i Argentina”

Elisabeth Avendaño, som har byggt upp en SRB-besättning i Argentina, skriver från gården på Pampas.

Detta är en ledartext. Det innebär att den speglar ledarsidans uppfattning i en fråga. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Utblick är ledarsidans vinjett för skrivna utblickar. Här skriver gästande eller fasta skribenter från nära och fjärran för att vi ska lära oss mer om världen.

Elisabeth Avendaño framför kor
Vår besättning består av röda kor från de fyra nordiska länderna, skriver Elisabeth Avendaño. FOTO: PRIVAT

2022 kan bli bra här på Pampas. De senaste åren har varit välvilliga klimatmässigt och i september–oktober, som är vårmånader för oss, välsignades vi med regn. Det har sedan fortsatt att regna lagom fram tills nu i december. Så 2022 ser i alla fall ut att börja bra.

På gården som vi driver här i Argentina är den normala årsnederbörden omkring 700 mm. Torra år kan det bli 500 mm, och blöta år kan det bli det dubbla. Mycket nederbörd kombinerat med högt grundvatten gör att vi lever översvämmade i flera månader.

Men tack och lov är stora översvämningar mycket ovanliga. Det lär bara hända vart 60:e år, så vi lär inte behöva uppleva någon ny översvämning – men kanske våra barnbarn.

När det var översvämning senast var våra barn, som nu är vuxna, små. Och de sju kilometer sandväg som det är till skolan i den närmaste byn blev då oframkomlig för allt motordrivet, så våra pojkar fick rida till skolan. Vår yngste son fick byta från ponny till stor häst, för ponnyn bottnade inte överallt.

Vår gård ligger lite drygt 100 meter över havet och 40 grader Celsius i skuggan är ingen ovanlighet här under våra sommarmånader. Kombineras de höga temperaturerna med heta vindar är det katastrof för stor del av den odlade växtligheten.

Tyvärr har vi inte heller någon möjlighet att bevattna utan är helt beroende av klimatet. Här finns inga naturliga vattendrag, varken sjöar eller floder nära utan vi är beroende av grundvattnet. Och det grundvatten som vi pumpar upp till djuren är alltför fullt med salter, magnesium, järn och koppar för att kunna användas till bevattning. Men djuren mår fint av de olika mineraltillskotten.

Vår besättning består av röda kor från de fyra nordiska länderna. Här finns SRB, internationellt känd som Swedish Red, Norskt rødt fe, finsk Ayrshire samt RDM, Rød dansk malkerace. Det faktum att juvren oftast är mycket friska och antibiotikaanvändningen mycket låg, gör att vi mer och mer försöker övergå till en ekologisk produktion och vi försöker producera allt som korna äter här på gården.

Majsensilaget är i det sammanhanget en nödvändig kombo till lucernvallarna för att undvika problem med trumsjuka. Lucernen med sina djupa rötter är i sin tur det enda bete som överlever de ibland väldigt långa perioderna av hetta och torka.

Majsensilaget är också vår bästa reserv när klimatet inte låter betena växa som de ska. Lucernen växer ju inte mycket under vintermånaderna, då vi ofta har frostnätter och då ska vinterbetena bestå av grönbete på korn eller havre i stället för vallar.

Elisabeth Avendaño

Elisabeth Avendaño är uppväxt i Sverige och tillbringade somrarna på sin mormors mjölkgård utanför Norrköping. Sedan 1967 bosatt på Pampas i Argentina, där familjen driver en mjölkgård med svenska SRB- och fjällkor.