Tre dagar efter stölden hittade en markägare resterna av tackan Bärta vid Maglasäte idrottsplats utanför Höör. Tackan levde på gården Rovelyckan och stals ur sin hage efter att Ingela Gustafsson fått besök av fyra män som kom i bil.
"Det finns en stor oro bland djurägare här"
I Skåne har 9 fårstölder anmälts i år och totalt handlar det om 60 stulna får. Ingela Gustafsson utanför Höör blev av med en av sina sex tackor på kvällen den 28 juli. Hon märker nu en tilltagande oro bland djurägare i området.
– Jag är nu helt säker på att det är hon. Det har även hittats slaktrester från ett annat får. De låg i en plastpåse alldeles intill hagen där mina får gick vid stölden, säger hon.
9 anmälningar hittills
Polisen har ingen specifik brottskod för fårstölder, men den statistik som finns ger ändå en grov skattning över antalet fårstölder. När polisen i Lund söker på får bland stulet gods kommer 9 anmälningar upp för i år.
– För Skånes del har totalt 60 får anmälts stulna i år. 14 får vid ett tillfälle och 35 får vid ett annat tillfälle. De övriga anmälningar gäller enstaka får, säger Annika Lindvall, inre befäl vid polisen i Lund.
Ser man till hela Sverige finns 35 registrerade anmälningar om fårstölder för i år.
– Dessa stölder registreras olika beroende på vem som tar emot anmälan. Fårstölder hamnar ofta i kategorier som stöld övriga eller stöld inom lantbruk berättar Annika Lindvall.
Rädsla bland djurägare
Samma kväll som Ingela Gustafsson blev av med sin tacka anmäldes ytterligare två fårstölder i Höör. Hon berättar att rädslan bland djurägare har börjat sprida sig och även att hennes får har börjat bete sig annorlunda.
– Det här har skapat stor ilska och oro bland djurägare jag pratat med. Folk räknar sina får varje dag och en del flyttar sina djur närmare gården för att få bättre överblick. Många tvekar också inför att flytta sina kor till beten som de inte ser från gården. En del har även tagit hem sina djur från hagarna eller försöker hålla dem mer dolda än tidigare, säger hon.
Besök av fyra män
Alldeles före stölden fick Ingela Gustafsson besök av fyra män i en bil som frågade var man kunde köpa ägg och lamm. Senare på kvällen upptäckte grannen en bil intill fårhagen och såg hur flera personer jagade fåren och tog ett med sig.
– Jag märker att fåren blivit påverkade. Tackorna har blivit mer vaksamma och vill ofta att man är nära dem. Även de mest tjuriga tackorna som brukar stångas har blivit mer försiktiga, säger hon.
Stängt vägen
Som säkerhetsåtgärd har hon nu stängt av vägen som leder in till gården och hon grämer sig över att hon inte tog registreringsnumret på bilen.
– Jag borde ju ha tagit en bild på dem eller på bilen medan de var här. Vilket jag ska tänka på nästa gång, säger hon.
Eftersom polisen inte hade några konkreta uppgifter för att kunna utreda händelsen vidare las utredningen ned.
Blev av med 80 får
En annan mer omfattande fårstöld anmäldes i juni av Lars Ånhammar på Djurgården i Båstad. Någon gång mellan den 19 och 20 juni blev han av med 80 gotländska pälsfår.
– Den utredningen är nedlagd och jag har inte sett av några får. Det ringde någon som hade hittat får i Götene, men de var inte mina, säger han.
– Man känner ju att man är under bevakning av dem som vill stjäla. Bara när vi tog semester en vecka var det inbrott hos oss. Men jag har inte blivit av med fler får. Jag har ju jättemånga. Till slut får man bara ägna dagarna åt att räkna får. Folk jag pratar med förstår inte att sånt här kan hända, säger han.
Observera att polisen inte för någon enhetlig statistik över just fårstölder så antalet stulna får kan vara högre.