facebooktwittermail d

"Det är viktigt att hålla kvar vid märket"

För Runhällens maskin i Sala var det aldrig aktuellt att byta traktormärke när Deutz-Fahr bytte generalagent. De fick en ny samarbetspartner, och satsar på ökad omsättning.

Att köpa av en lokal återförsäljare är viktigt för Per Aldén som funderar på att köpa en Deutz-Fahr av Torgny Larsson på Runhällens maskin.
Att köpa av en lokal återförsäljare är viktigt för Per Aldén som funderar på att köpa en Deutz-Fahr av Torgny Larsson på Runhällens maskin. FOTO: ÅSA NILSSON RÖNNQVIST

Vid Runhällens Maskins nya lokaler i Sala står Torgny Larsson och förevisar en Deutz Fahr-traktor för Per Aldén från Sätra Brunn, som funderar på ett köp av traktor och en betesputs. Han har följt med i turerna i maskinmarknaden och konstaterar att för honom är trots allt förtroendet för återförsäljaren det viktigaste.

– Dels vill man ha etablerat fabrikat så att jag vet att det finns reservdelar även om tio år, och så vill man ha en återförsäljare som finns lokalt, säger Per Aldén.

Håll kvar märket

Runhällens Maskin har sålt Deutz-traktorer i många år, och när Söderberg & Haak skrev avtal med dem var det naturligt för bröderna Torgny och Anders Larsson inleda ett samarbete och fortsätta med Deutz-Fahr.

– Det är viktigt att hålla kvar vid märket. Man har stor chans att behålla bra servicegrad när man har lång erfarenhet av ett märke. Och så har man ju kunden kvar, har man sålt en traktor för länge sedan så har man en relation med den kunden, säger Anders Larsson.

Alla kan inte öka

Runhällens Maskin har fått ta över de lokaler i Sala där Traktorcentralen huserade innan Söderberg & Haak köpte upp dem. Runhällen tar också över serviceavtalen för de Case IH och New Hollandtraktorer som sålts där tidigare. Att ha ett brett serviceerbjudande är en nyckelfaktor för att klara sig bra på marknaden, tror Anders Larsson.

– Alla företag kan ju inte öka sina marknadsandelar, men jag vet inte vem som kan komma att slås ut. Men man kan inte lita på lantbruket utan behöver satsa på flera ben. Vi har väldigt bra grund med verkstaden och att vi har serviceavtal för Ponnses skogsmaskiner, säger Anders Larsson.