Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 7 januari 2019

  Avskaffa YKB nu!

  Den som inte har känsla och en stor portion sunt förnuft kan aldrig bli en duktig chaufför, skriver Karl-Olof Salomonsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Mostphotos

  Nu är det snart dags att bli omyndigförklarad för andra gången som lastbilschaufför. Kursen för att få yrkeskompetensbevis (YKB) är som bekant en lagstadgad femdagarskurs som några klåfingrade politiker hittat på att genomföras vart femte år till en kostnad av cirka 15 000 kronor. Lägg därtill stillestånd en vecka med bil och släp så blir det några tiotusentals kronor till.

  Att behandla en yrkeskår så brutalt tror man bara kan hända i Nordkorea. Men vi kan väl inte förvänta oss något annat av våra förvirrade politiker som i många fall aldrig varit i närheten av yrkeslivet utan gått direkt från skolbänken och in i den politiska världen.

  I verkligheten är det så att den som inte har känsla och en stor portion sunt förnuft kan aldrig bli en duktig chaufför. Det vet alla utom de som sitter i regeringskansliet och i Bryssel. Det hjälper med all säkerhet inte att lägga YKB-beviset under driven när man kört fast på en dålig skogsväg.

  YKB var med största sannolikhet en arbetsmarknadsåtgärd där man ville sysselsätta lärare och akademiker för att få bra siffror i statistiken. Dessa människor skulle säkert få arbete bakom ratten i stället och därmed få meningsfull sysselsättning då det fattas folk i branschen.

  Så agerar desperata politiker när man inte har några konstruktiva förslag för att skapa arbete. Maktmissbruk av det här slaget borde inte förekomma i en demokrati. Det kanske är dags att dra på oss gula västar och ställa våra lastbilar några dagar och visa beslutsfattarna att YKB hör hemma i papperskorgen. Politikerna borde i stället ägna sin tid åt att konkret förbättra villkoren för åkeribranschen.

  Karl-Olof Salomonsson, G:a Hjälmseryd

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen