Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 20 februari

  YKB hör hemma i soptunnan

  Det är ett hån mot oss som kört lastbil i decennier, skriver Karl-Olof Salomonsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Rolf Segerstedt

  Våra politiker och beslutsfattare fick kalla fötter över att YKB-licenserna höll på att gå ut och därmed skulle Sverige stanna eftersom lastbilarna håller landet igång. Alltså blev det en tillfällig förlängning av licenserna.

  Yrkeskompetensbeviset (YKB) skulle redan på idéstadiet ha hamnat i soptunnan. Att någon förvirrad EU-byråkrat eller politiker har kläckt denna idé är varken mer eller mindre än ett hån mot oss som kört lastbil i decennier.

  Att vi skulle vara oförmögna att köra utan detta lilla plastkort är milt uttryckt löjligt, men tyvärr finns det ett behov hos många byråkrater och politiker att sätta sig på andra människor.

  EU, denna koloss av byråkrati och överstatlighet, är något vi kan vara utan. Det är djupt olyckligt att man avsagt sig bestämmande rätten över sitt eget land.

  Vår egen regering med stödpartierna verkar regera utan både karta och kompass i många frågor. I denna fråga saknar man dessutom ryggrad där man utan att fråga om lov i Bryssel skulle kunna förpassa YKB i just soptunnan.

  Åkerinäringen har som bekant stora kostnader för drivmedel, däck med mera. Dessutom ska vi försörja YKB-lärarna. När YKB förpassats till soptunnan skulle de få arbete bakom ratten och meningsfull sysselsättning som chaufförer. Det är som bekant brist på sådana.

  Karl-Olof Salomonsson, Gamla Hjälmseryd

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen