Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 19 oktober 2019

  ”Vildsvinsjakten måste bli effektivare”

  Belysta foderplatser är ett sätt att komma åt svinen, skriver Gunnar Meyer.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Vildsvinen vållar problem.
  Bild 1/2 Vildsvinen vållar problem. FOTO: Shutterstock/TT
   Arkivbild.
  Bild 2/2 Arkivbild. FOTO: Kicki Nilsson

  Vildsvinen ökar snabbt i antal och de måste jagas mer effektivt. Om man inte tar itu med problemet kommer det att bli värre. Jämför med kanadagässen som har blivit en plåga eftersom de inte jagas på rätt sätt.

  För att betvinga vildgrisarna ska vi inte sluta utfodra dem. Om vi gör det kommer de att göra ännu större skada i markerna. För att bekämpa vildsvinen ska vi anordna foderplatser och där ska vi sätta belysning så att de kan skjutas i anslutning till foderplatsen. Eftersom det är skygga djur måste man ha en belysning som kan tändas.

  Det måste också bli status att jaga vildsvin, precis som älgjakten har i dag. Det är ett otroligt gott kött om det anrättas på rätt sätt. Det är rena rama delikatessen. Men det är svårt att hitta i butikerna. Att sälja veterinärbesiktat vildsvinskött till butikerna är en bra affärsidé för lantbrukare att slå sig ihop om och utveckla.

  Gunnar Meyer, Bjuv

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen