Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Debatt 25 april

  Varje ny planering minskar skogsägarnas frihet

  Min utgångspunkt är att statens roll i skogen borde begränsas till att enbart tala om vad som är ett lagligt brukande av skog. Och därefter låta skogsägarna sköta sig själva, skriver skogsbrukaren Leif Öster i denna slutreplik.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Leif Öster.
  Leif Öster. FOTO: Ulf Aronsson

  Jag har därför i en debattartikel (ATL 5 april) ifrågasatt varför LRF Skogsägarna vill ha och nu får en statlig luftburen övervakning av våra skogar.

  Två av de högsta cheferna för Södra respektive LRF Skogsägarna håller med mig (ATL 16 april) om att den nya laserskanningen är problematisk ur integritetssynpunkt. Ändå vill man ha den.

  De säger att laserskanningen ska ge bättre planering. Men för varje gång en ny planering läggs ut över våra skogar minskar skogsägarnas frihet.

  2014 uppdrog dåvarande miljöministern Lena Ek åt myndigheterna att införa en grön infrastruktur över Sverige. Själv höll jag på att tappa hakan över beslutet.

  Vi skogsägare har nog av nya statliga planeringar. Låt mig påminna om att vi redan har kommunala, regionala och statliga översiktsplaner, Natura 2000 områden, biosfärsområden, strandskyddskartor, statliga vattenkartor samt alltför många planeringskartor av ett stort antal riksintressen. Detta är svensk planeringshysteri.

  Jag tycker att vi borde skrota allt detta. Det bör räcka med en enda enkel och samlad plankarta över Sverige så att skogsägarna och andra får veta var vi har våra skyddsvärda vatten, kulturminnen och skogar så att vi inte förstör dem. I övrig behöver vi skogsägare ingen mer statlig planering.

  Men nu startar övervakning från luften av vad vi skogsägare gör, påhejad av LRF Skogsägarna. Jag gillar inte detta och är övertygad om att vi om några år får en debatt om detta var så klokt.

  Exakt så här var det när LRF Skogsägarna beslöt att inte köpa medlemmarnas virke från nyckelbiotoper. Då lät det kanske vettigt men nu får vi medlemmar ta hela smällen medan industrin tjänar pengarna.

  Leif Öster, skogsbrukare Avesta

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen